Ministrul pentru Brexit anunţă progrese în negocierile drepturilor cetăţenilor din Marea Britanie

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat marţi că a fost înregistrat un progres în discuţiile privind drepturile cetăţenilor care vor locui în Marea Britanie şi în Uniunea Europeană după ieşirea ţării din Blocul comunitar, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

25 iul. 2017, 12:37
Ministrul pentru Brexit anunţă progrese în negocierile drepturilor cetăţenilor din Marea Britanie

După o întrevedere cu ministrul ceh de Externe, Lubomir Zaoralek, David Davis a precizat că există un dezacord cu privire la rolul Curţii Europene de Justiţie. UE doreşte ca instanţa să fie ultimul factor decizional pentru soluţionarea mai multor probleme după semnarea acordului de Brexit, dar Marea Britanie respinge această propunere.

„Guvernul vrea un acord rapid privind drepturile cetăţenilor britanici care locuiesc în UE şi ale cetăţenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie, pentru a le oferi anumite certitudini în viitor. Am înregistrat progrese în privinţa altor subiecte importante din cadrul negocierilor. Dar orice acord are nevoie de aprobarea Parlamentului Marii Britanii”, a spus Davis, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Brexit. Marea Britanie are nevoie de un acord de tranziţie cu UE care să se încheie înainte de alegerile din 2022

Săptămâna trecută, negociatori din partea Marii Britanii şi a Uniunii Europene s-au întâlnit la Bruxelles, pentru o nouă rundă de discuţii privind Brexit. Ambele părţi s-au angajat să abordeze în profunzime subiectele esenţiale precum drepturile cetăţenilor UE din Marea Britanie, plăţile pe care Marea Britanie trebuie să le facă pentru a acoperi angajamentele bugetare în curs de desfăşurare şi rezolvarea problemelor privind Irlanda de Nord, odată ce o nouă frontieră terestră va separa ţara britanică de Irlanda, stat membru UE.