Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, audiat la Comisia Juridică. DNA cere aviz pentru urmărirea penală

Biroul permanent al Senatului a decis marți ca raportul cu punctul de vedere al Comisiei juridice referitor la cererea DNA privind încuviințarea începerii urmăririi penale a senatorului Viorel Ilie să fie finalizat până pe 26 septembrie. Astfel, Comisia juridica din Senat îl va audia, miercuri, pe ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, senatorul Viorel Ilie, înainte de a da avizul consultativ pe cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale într-un dosar în care este suspectat de instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in perioada exercitarii functiei ministeriale.

RomaniaTV.net
12 sept. 2017, 11:13
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, audiat la Comisia Juridică. DNA cere aviz pentru urmărirea penală

Viorel Ilie este ministru, dar şi senator. În acest caz, DNA are nevoie de avizul plenului Senatului pentru începerea urmăririi penale. Avizul senatorilor juristi este consultativ, dar obligatoriu, decizia finală urmând a fi luată de plen.

În data de 25 august, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a cerut sesizarea Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Viorel Ilie, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, pentru instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in perioada exercitarii functiei ministeriale.

DNA spune că, în acest context, în perioada 20 — 31 iulie, Viorel Ilie, ministru pentru Relația cu Parlamentul, cu intenție, a determinat-o pe Felicia Elena Pop, directoarea sa de Cabinet, să solicite membrilor comisiei de concurs Maria Alexandrescu și Mihai Cornel Zaharia subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie.

La data de 28 iulie, Maria Alexandrescu și Mihai Cornel Zaharia au pus la dispoziția directoarei de Cabinet subiectele și baremele de corectare aferente probei scrise, știind că respectivele informații nu erau destinate publicității și că urmează a fi dezvăluite anumitor candidați ce urmau să susțină proba scrisă. În aceeași zi, arată DNA, directoarea de Cabinet, Felicia Elena Pop, a dat candidaților agreați subiectele și rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceștia au avut acces la subiectele de concurs și la rezolvarea lor, fiind vădit favorizați față de ceilalți candidați, a reieșit că ei, potrivit înțelegerii, au și întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă de către candidații favorizați.

„Mai mult, potrivit statului de funcții din schema de personal a ministerului, nu toți candidații favorizați ar fi îndeplinit condițiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcții, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora”, explica DNA.