Ministrul Pop le-a spus inspectorilor şcolari că rectificarea din noiembrie va fi pozitivă pentru învăţământ

Rectificarea bugetară din luna noiembrie va fi pozitivă pentru sistemul de învățământ, a anunțat, miercuri, ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop, într-o videoconferință la care au participat inspectorii școlari generali și inspectorii școlari generali adjuncți din țară, dar și reprezentanți ai asociațiilor de părinți și elevi.

25 oct. 2017, 17:29
Ministrul Pop le-a spus inspectorilor şcolari că rectificarea din noiembrie va fi pozitivă pentru învăţământ

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul videoconferinței, ministrul Educației a anunțat intenția Executivului de a acorda educației, în 2018, cel mai mare buget din ultimii 10 ani.

„De asemenea, printre preocupările ministerului se regăsește modificarea legislației, astfel încât fondurile pentru cheltuielile de personal să fie transmise de la Ministerul Educației Naționale, prin inspectoratele școlare județene/ISMB, direct unităților de învățământ, în timp ce cheltuielile privind bunurile, serviciile și investițiile să fie gestionate în continuare de consiliile locale și județene, respectiv consiliile locale de sector (în cazul municipiului București)”, se precizează în comunicat.

Ministrul a precizat că speră ca în cel mult o lună să fie aprobată legea prin care ministerul va putea plăti și dobânzile aferente diferențelor salariale, pe lângă plata sentințelor realizată până acum din bugetul de stat.

Totodată, demnitarul a subliniat că între atribuțiile de îndrumare și monitorizare ale inspectoratelor școlare, respectiv cele de coordonare și evaluare trebuie să existe un echilibru, prin urmare, începând de săptămâna viitoare, va fi transmis la minister graficul activităților desfășurate în teritoriu de inspectorii școlari generali, inspectorii școlari generali adjuncți și inspectorii școlari, cu menționarea tematicii și locațiilor pentru fiecare județ/municipiul București.

Liviu Pop a lansat și un apel către cadrele didactice în vederea constituirii unor resurse educaționale deschise care să cuprindă materiale-suport atât pentru preșcolari/elevi, cât și pentru cadrele didactice. Acestea vor fi avizate de inspectoratele școlare/ISMB și Casele Corpului Didactic și vor fi puse gratuit la dispoziția celor interesați pentru activitățile instructiv-educative sau extrașcolare.

„Elaborarea unor astfel de instrumente educaționale va putea fi recompensată prin intermediul unor criterii din fișele de evaluare pentru acordarea gradațiilor de merit, prin punctaje care să faciliteze accesul la această formă de motivare a cadrelor didactice care doresc să se implice în generarea de resurse educaționale deschise”, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, ministrul Educației a solicitat conducerilor inspectoratelor școlare să manifeste proactivitate în comunicarea cu publicul și să faciliteze accesul acestuia la informațiile de interes general (activități/proiecte extracurriculare, lista auxiliarelor didactice avizate/aprobate de MEN etc.), astfel încât informarea actorilor implicați în educație și a beneficiarilor direcți să fie rapidă și eficientă.

Ministrul a făcut referire și la recent mediatizatul bal al bobocilor la care au participat elevi de la Colegiul Tehnic de Comunicații „Augustin Maior” din Cluj-Napoca.

„În contextul incidentului de la Cluj-Napoca, statutul elevului trebuie regândit de așa manieră încât să nu mai existe interpretări. Calitatea de elev se exercită atât în interiorul, cât și în exteriorul școlii. Mizez pe implicarea asociațiilor de părinți și a profesorilor și aștept propuneri de îmbunătățire a statutului’, a declarat ministrul Liviu Marian Pop, citat în comunicatul de presă.

MEN precizează că în urma analizei efectuate de Consiliul Elevilor Cluj s-a decis demiterea din acest for a reprezentanților Colegiului „Augustin Maior”, aceștia fiind direct implicați în organizarea evenimentului în cauză.

Citeşte şi Ministrul Educaţiei: Proiectul Legii manualului şcolar va fi înaintat în maxim o lună către Parlament