Ministrul Pop: Profesorii nu vor primi la prima rectificare sumele aferente sentinţelor judecătoreşti. Încercăm în noiembrie

Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat luni, la Focșani, că salariații din sistemul de învățământ nu vor primi la rectificarea bugetară din septembrie plata drepturilor bănești obținute în urma sentințelor judecătorești, el adăugând că se va încerca alocarea unor bani la rectificarea din noiembrie, însă nu se va putea achita toată suma, ridicată la circa 700 de milioane la nivel național.

07 aug. 2017, 11:18
Ministrul Pop: Profesorii nu vor primi la prima rectificare sumele aferente sentinţelor judecătoreşti. Încercăm în noiembrie

„Am discutat și acest aspect, la prima rectificare cu siguranță nu vor primi aceste sume, știu și liderii naționali (sindicali — n.red.) pentru că vrem să fim cinstiți cu ei, încercăm în noiembrie să plătim o parte din ele”, a afirmat ministrul Pop, într-o declarație de presă susținută după o întâlnire la Inspectoratul Școlar General (IȘJ) Vrancea.

De asemenea, el a arătat că nu poate anticipa în acest moment cât vor primi dascălii din sumele datorate de stat.

„Nu știm care vor fi sumele, nu depinde numai de Ministerul Educației, sunt niște lucruri care trebuie reglate la nivel național vizavi de unele situații create în județe cu plata acestor sentințe. Dar avem în grafic plata acestora doar după luna noiembrie, dacă putem să facem. Nu știu dacă toată suma, am înțeles că este o sumă destul de mare, vreo 700 de milioane de lei la nivelul sistemului național de învățământ și trebuie să vedem cum arată execuția bugetară în trimestrul trei, astfel încât la ultima rectificare de anul acesta să alocăm niște sume pentru plata sentințelor și dobânzilor pentru că merită colegii noștri să își primească toate restanțele și îmi doresc și eu să fac acest lucru alături de colegii mei din Guvern”, a argumentat ministrul Educației, citat de Agerpres.

Totodată, ministrul Pop a arătat că în discuțiile avute cu reprezentanții din învățământul județului Vrancea a ținut și să clarifice temerea sindicaliștilor din domeniu că li se vor diminua salariile de la 1 ianuarie 2018.

„Au fost (discutate — n.red.) unele probleme generale, altele particulare. Cele generale zic că le-am clarificat: temerea colegilor din sindicat că se vor diminua salariile de la 1 ianuarie 2018, prin noul calcul al salariilor, ceea ce este fals. Se știe clar că prin noua lege a salarizării unitare și cu toate contribuțiile reduse la angajator toți au de câștigat, nu pierde nimeni, adică discutăm de contribuții de aproape 40% pe care le scădem la 35%, iar impozitul de la 16% la 0% sau 10%”, a mai afirmat ministrul Educației.

Sumele așteptate de cadrele didactice trebuie plătite în urma sentințelor judecătorești prin care dascălii au primit aceste drepturi aferente tăierilor de 25% din salarii efectuate în 2010. Alte două tranșe reprezentând plata acestor drepturi au fost efectuate către dascăli în anii 2015 și 2016.