Ministrul rus de externe acuză Ucraina de încălcarea acordurilor de la Minsk

Aplicarea acordurilor de la Minsk decurge greu, întrucât Kievul continuă să recurgă la echipamentele grele în zona de conflict din estul Ucrainei, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în cadrul Forumului internaţional Valdai, a cărui ediţie din acest an se desfăşoară la Soci, informează RIA Novosti.

23 oct. 2014, 12:19
Ministrul rus de externe acuză Ucraina de încălcarea acordurilor de la Minsk

‘Punerea în aplicare a (acordurilor de la Minsk) nu decurge uşor, iar schimburile de focuri continuă. Autorităţile de la Kiev folosesc echipamente grele, distrugând infrastructura economică şi socială din sud-estul Ucrainei’, a declarat Lavrov.

În opinia sa, a face vreun pronostic asupra încheierii crizei ucrainene este lipsit de perspectivă, accentul trebuie pus pe aplicarea înţelegerilor negociate la Minsk.

Conform acordurilor semnate la 19 septembrie între puterea de la Kiev şi lideri ai rebelilor separatişti în capitala belarusă, părţile beligerante se angajează să retragă artileria şi echipamentele grele cu 15 km de fiecare parte ca să creeze o zonă-tampon ce urmează să fie accesibilă monitorilor OSCE. Armata ucraineană începuse această retragere, dar o condiţionase de respectarea armistiţiului din 5 septembrie de către rebeli şi Rusia.