Control la Spitalul de Arşi, după ce pereţii unităţii medicale nu ar fi fost dezinfectaţi înainte de a se face reabilitarea

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, marți, că a dispus efectuarea unui control la Spitalul de Arși din Capitală pentru a se verifica dacă au fost respectate procedurile cu privire la demararea renovării.

10 ian. 2017, 06:56
Control la Spitalul de Arşi, după ce pereţii unităţii medicale nu ar fi fost dezinfectaţi înainte de a se face reabilitarea

Controlul va fi făcut de o echipă mixtă formată din specialiști de la Institutul Național de Sănătate Publică, Direcția de Sănătate Publică și Inspecția de Sanitară de Stat.

„În urma apariției în spațiul public a informațiilor cu privire la Spitalul de Arși, în cursul zilei de ieri (luni – n.r.), împreună cu Inspecția Sanitară de Stat, am semnat un ordin prin care am trimis o echipă formată din specialiști de la Inspecția Sanitară de Stat, ai Direcției de Sănătate Publică, inspectori și specialiști de la Institutul Național de Sănătate Publică, mai precis epidemiologi, care să verifice procedurile, starea de fapt și să dispună măsuri„, a declarat ministrul Sănătății, la Digi 24.

El a precizat că a discutat telefonic, luni, cu managerul de la Spitalul de Arși, care i-a spus că au fost luate probe și de către reprezentanții unității sanitare.

„Practic, ei (membrii echipei de control — n.r.) caută dacă au fost respectate procedurile cu privire la demararea renovării, dacă la momentul de față există probleme, dacă există focare de infecție care pot fi puse în evidență prin analize, dacă s-au făcut analize la momentul demarării procesului de reabilitare. Deci, tema de control și-o stabilesc singuri, nu este stabilită de Ministerul Sănătăţii”, a explicat ministrul Bodog.

Verificările intervin în contextul apariției unor informații în presa centrală potrivit cărora pereții unității medicale nu ar fi fost decontaminați sau dezinfectați înainte de a se face reabilitarea. Astfel, pereții vechi ar fi fost acoperiți cu rigips.

„Bacteriile şi ciupercile au rămas neatinse şi aşteaptă să taie panglica împreună cu autorităţile. Publicul are dreptul să ştie acest lucru: conducerea spitalului şi Primăria Sectorului 1 au făcut renovarea fără să ia în calcul ce e în pereţi. Infecţiile nosocomiale vor reveni rapid”, a declarat, pentru Gazeta Sporturilor, un medic de la Spitalul de Arşi.

Fostul ministru al Sănărăţii, Vlad Voiculescu a transmis, luni, că Primăria Sectorului 1 îşi asumase igienizarea Secţiei ATI a Spitalului de Arşi astfel încât să existe garanţii majore de prevenţie a infecţiilor nosocomiale, însă primarul Tudorache s-ar fi concentrat mai mult pe campania electorală decât pe realizarea acestui obiectiv.