Ministrul Tudorel Toader a cerut REVOCAREA şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ce scrie presa internaţională

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Decizia ministrului Toader a fost relatată şi în presa internaţională. 

RomaniaTV.net
23 feb. 2018, 06:38
Ministrul Tudorel Toader a cerut REVOCAREA şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ce scrie presa internaţională

„Ministru român solicită demiterea procurorului, lupta anticorupţie ameninţată”, titrează agenţia Reuters, citată de Mediafax.
„Ministrul Justiţiei din România a cerut, joi, ca procurorul şef anticorupţie să fie demis pentru exces de putere, declanşând proteste de stradă şi potenţial destabilizând lupta împotriva corupţiei”, comentează jurnaliştii Reuters într-un amplu material pe acest subiect.

„Ministru român solicită concedierea procurorului anti-corupţie”, scrie şi agenţia de ştiri Associated Press.

„Ministrul Justiţiei din România a solicitat demiterea procurorului şef anticorupţie, citând, ceea ce el numeşte îngrijorări serioase referitoare la modul în care şi-a desfăşurat activitatea”, explică jurnaliştii de la Associated Press.

„Cu toate acestea, criticii au afirmat că propunerea lui Toader a fost menită să satisfacă cerinţele coaliţiei de guvernământ de stânga, care a fost foarte critică faţă de Kovesi şi lupta împotriva corupţiei”, mai precizează AP.

Cotidianul francez Liberation scrie că „Guvernul cere demiterea şefei parchetului anticorupţie”, observând că decizia ministrului Justiţiei aduce „la apogeu tensiunile între majoritatea de stânga şi puterea juridică”.

Subiectul este abordat pe larg de FINANCIAL TIMES, într-un material în care titrează că „Bătălia împotriva corupţiei expune limitele influenţei UE”. Ziarul face o paralelă între poziţia PSD, mai puţin naţionalistă totuşi, şi ale altor lideri din UE, precum ungarul Viktor Orban şi polonezul Jaroslaw Kaczynski, în pofida eşecului de a mobiliza a maşinii electorale PSD-iste.

Însă Bruxellesul are unele pârghii de presiune asupra Bucureştiului – ambiţia sa de a adera la Schengen până la preluarea preşedinţiei semestriale a Uniunii anul viitor.

„Protestele anticorupţie din România arată, de asemenea, că mulţi oameni încă le mai pasă de comportamentul unor politicieni ca Mazăre”, conchide ziarul, care o citează pe Mihaela Vizante, o studentă în vârstă de 21 de ani, care consideră că „nu poţi conduce ţara cu corupţia” şi care crede că „nu toţi sunt corupţi, iar noi merităm mai mult”.

Toader a lansat joi o „procedură de revocare” a şefei parchetului anticorupţie DNA, amplificând la maximum tensiunea între majoritatea de stânga şi puterea judiciară, comentează AFP.

Într-o conferinţă de presă, ministrul a acuzat-o pe Kovesi, în vârstă de 44 de ani, una dintre cele mai populare personalităţi din România notează agenţia franceză, că a „încălcat” Constituţia şi a „dăunat imaginii” ţării în străinătate.

„Lupta împotriva corupţiei nu poate să mascheze comportamente neconstituţionale, ilegale, defăimătoare la adresa responsabililor instituţiilor publice”, a declarat Toader, evocând „fapte intolerabile”.

„Voi declanşa procedura de revocare a şefei DNA”, a anunţat ministrul din Guvernul majoritar PSD.

Potrivit legii însă, preşedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, aflat la cuţite cu Guvernul notează AFP, este cel care tranşează o destituire a magistratei, în post din 2013.

Iohannis, care i-a luat întotdeauna apărarea lui Kovesi, a reacţionat rapid, amintind într-un comunicat că s-a „declarat în mai multe rânduri mulţumit de activitatea DNA şi conducerii sale, un punct de vedere pe care-l menţine”.

Aproximativ 2.000 de persoane, potrivit presei, au ieşit în stradă la Bucureşti şi în alte mari oraşe, imediat după anunţul ministrului, în semn de susţinere faţă de Kovesi, devenită simbolul luptei anticorupţie în România.

Partidele de opoziţie, de centru-dreapta, au cerut demisia lui Toader, pe care l-au acuzat că „s-a plasat alături de infractori”.

PSD s-a felicitat, însă, de decizia ministrului, „bazată pe argumente clare şi solide”.