Ministrul Tudorel Toader, invitat la audieri, joia viitoare, la Comisia de anchetă privind arhiva SIPA

Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA l-a invitat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, la audieri joia viitoare, începând cu ora 10,00, următorii invitați fiind foștii miniștri ai Justiției Monica Macovei, Tudor Chiuariu, Cătălin Predoiu și Titus Corlățean.

RomaniaTV.net
12 oct. 2017, 11:07
Ministrul Tudorel Toader, invitat la audieri, joia viitoare, la Comisia de anchetă privind arhiva SIPA

„Vă propun, dacă sunteți de acord, după ce îl invităm pe domnul ministru Toader, să facem și o vizită la arhiva SIPA, să vedem și noi, fizic, unde este, în ce condiții e ținută, care este situația acum. O vom programa în funcție de condițiile logistice”, a afirmat joi președintele comisiei, senatorul Șerban Nicolae.

El a explicat că s-a decis ca audierile să înceapă cu ministrul Tudorel Toader pentru că MJ este instituția titulară a acestei baze de date.

„Ministrul Justiției în funcție este persoana cea mai avizată pentru a ne spune care este situația în acest moment, dacă mai există compartimente de specialitate în legătură cu această arhivă, pentru că nu mai e o bază de date operativă, nu mai este o bază de informații cu activitate curentă. Poate să ne spună ce acte normative au fost incidente, nu cele care sunt publice, ci cele de rang inferior — ordine de ministru, dispoziții interne, regulamente, șamd. Ar fi punctul de plecare. Am și solicitat domnului ministru o serie de date sistematizate de la care să pornim și de aici putem să facem o strategie de desfășurare a activității comisiei”, a spus Șerban Nicolae.

Senatorul a precizat că lista cu cei care vor fi invitați la audieri în Comisia SIPA îi include, între alții, pe foștii șefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, pe foștii miniștri ai Justiției, foștii șefi ai SIPA, foști și actuali șefi și prim-adjuncți ai SRI, foști și actuali directori și prim-adjuncți de la SPP, foști și actuali miniștri de Interne, șeful ORNISS, procurorii generali de la Parchetul de pe lângă ÎCCJ și adjuncții acestora din perioada 2004 — 2017.

„Îi vom invita începând cu domnul Ilie Botoș, continuând cu Laura Codruța Kovesi, Tiberiu Nițu, Augustin Lazăr și adjuncții acestora. În principal, aș invita la audieri pe șefii instituției. (…) Există o ordine de prioritate, există o strategie rațională de a face audieri pe repere cronologice și pe repere care țin de funcțiile deținute”, a adăugat Nicolae.

Întrebat ce va face dacă persoanele invitate nu vor dori să vină la comisie, Șerban Nicolae a răspuns: „Deocamdată exclud o asemenea ipoteză”.