Ministrul Turismului: Instituţiile publice pot acorda vouchere de vacanţă, în 2017, dacă le cuprind în buget la rectificare

Instituțiile publice centrale, locale și companiile de stat pot acorda vouchere de vacanță în 2017, dacă le vor avea cuprinse în buget la rectificarea din septembrie, iar cine nu poate cuprinde în bugete sumele necesare pentru aceste tichete, automat le vor acorda în 2018, a declarat, miercuri, Mircea Dobre, ministrul Turismului.

RomaniaTV.net
02 aug. 2017, 08:26
Ministrul Turismului: Instituţiile publice pot acorda vouchere de vacanţă, în 2017, dacă le cuprind în buget la rectificare

„Cei care vor avea buget să acorde în acest an aceste vouchere de vacanță, foarte bine. Cine nu, în bugetul pe 2018, trebuie să le prindă în buget automat. Noi am spus că în perioada 1 iulie 2017 — 30 noiembrie 2018, vom acorda acest vouchere de 1.450 de lei. Sunt unele instituții publice centrale, locale sau companii de stat care le vor oferi și le vor acorda în acest an și sunt alte instituții centrale, locale și companii de stat care le vor acorda la anul. Nu înțeleg care este supărarea, până la urmă. Aceste vouchere se vor acorda. E adevărat că nu se pot acorda toate o dată, de către toate instituțiile în același timp. Fiecare are prioritățile lui… Deci, după rectificarea din luna septembrie, voucherele de vacanță pot fi acordate angajaților. Aici vorbim despre turism, în general, nu de sezonalitate, doar de turism de vară, doar de iarnă, de toamnă sau de doar de primăvară„, a subliniat Dobre.

Referitor la afirmațiile președintelui Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, potrivit cărora voucherul de vacanță „este o poveste pe care trebuie să o uităm”, ministrul Turismului a afirmat că lucrurile sunt opuse, în sensul că Guvernul se ține de cuvânt și acordă acest tichete, inclusiv pe baza normelor metodologice de aplicare existente la ora actuală.

Domnul Burcea trebuie să citească Programul de guvernare dacă este interesat de acest domeniu de activitate. Noi am spus acolo că vom crea temeiul legal până la data de 1 iulie 2017 și de aceea noi când am intrat la guvernare primul lucru pe care l-am făcut a fost să devansăm abrogarea. Tichetele de vacanță erau abrogate până la 31 decembrie 2017, dar noi am dus abrogarea până la 30 iunie 2017, în așa fel încât de la 1 iulie 2017 să se poată acorda aceste vouchere. Nu am făcut nimic rău, din contră, eu spun că am făcut un lucru bun, ne-am ținut de cuvânt și acordăm aceste vouchere. Nu înțeleg unde este supărarea domnului Burcea. Dânsul este o persoană care se explică mai plastic, îmi place, e un actor foarte bun și interesant. Voucherele se pot acorda și cu normele care sunt în vigoare. Nu s-a întâmplat nimic: comisioanele nu s-au schimbat, respectiv de maximum 1% pentru emitent, respectiv de maximum 10% pentru agențiile de turism. În rest, nu s-a schimbat decât perioada de acordare, suma care este deja prevăzută în Ordonanță și atâta tot. Tichetele de vacanță se pot acorda, conform normelor metodologice de aplicare, fie pe suport de hârtie, fie în format electronic”, a explicat Mircea Dobre.

Ministrul turismului a adăugat faptul că, în acest an, de exemplu, Primăria Municipiului Constanța va acorda aceste vouchere de vacanță. „Probabil că angajații din sistemul public local din cadrul Primăriei Constanța se vor duce în vacanță la munte, nu la mare. Și vorbim despre mai mult de o mie de angajați acolo. Vor mai fi instituții publice care vor acorda aceste vouchere, dar nu avem o estimare a numărului acestora. O cifră exactă vom avea la sfârșitul anului”, a spus oficialul.

Marți, președintele ANAT, Alin Burcea, a susținut că actul normativ privind voucherele de vacanță, dat de Executiv pe 30 iunie 2017, este „o glumă proastă” și voucherul „este o poveste pe care trebuie să o uităm”.

Actul normativ care a fost dat pe 30 iunie a fost o glumă proastă. Îmi asum, știu ce vorbesc. În prima parte spune că cei de la întreprinderile de stat și regiile cu capital de stat, dacă merg bine, dacă sunt pe plus, pot să primească vouchere și evident că trebuie să fie prinse în buget. Și, anul acesta, nu este nimic prins în buget, doar anul viitor. Deci, anul 2017 s-a dus și e ‘La revedere!’. Iar în anul 2018, doamna Olguța (ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu — n. r.) a zis că de la 1 decembrie vor intra prime în bani. Deci, eventual putem să avem vouchere numai pentru 11 luni. În condițiile astea, asta cu voucherele este o poveste pe care trebuie să o uităm„, a menționat pentru AGERPRES, Burcea.

În plus, șeful ANAT a precizat că, în opinia sa, nici angajații din administrația centrală și locală nu vor primi vouchere de vacanță, pentru că nu sunt resurse financiare.

„Ordonanța, partea a doua, spune așa: pentru administrația centrală și locală o să dăm o Hotărâre de Guvern. Eu am lucrat doi ani la minister. Știu foarte bine. Când dai o ordonanță pe jumătate de pagină și zici: ‘Hotărârea de Guvern va veni’, ca și Isus Hristos va veni sau poate nu va veni. Eu nu cred că va veni nimic, pentru că pur și simplu nu sunt resurse financiare. Punct!”, a punctat Alin Burcea.

Conform ordonanței de urgență publicate în Monitorul Oficial din 30 iunie, instituțiile și autoritățile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și operatorii economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară,”acordă, în limita sumelor prevăzute în buget alocate cu această destinație, în perioada 1 iulie 2017 — 30 noiembrie 2018, o singură indemnizație de vacanță sau o singură primă de vacanță, după caz, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat. În limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește (…) când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz”.

De asemenea, actul normativ mai prevede că „în cazul instituțiilor și autorităților publice centrale și locale, modalitatea de acordare a indemnizațiilor de vacanță se stabilește prin Hotărâre a Guvernului, fără a se diminua cuantumul anual acordat salariaților din administrația publică centrală și locală pentru vouchere de vacanță sau echivalent.”

OUG mai prevede că, începând cu data de 1 decembrie 2018, „operatorii economici vor acorda angajaților proprii primele de vacanță numai sub forma voucherelor de vacanță, în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit, în condițiile legii, pentru un salariat”.

Voucherele de vacanță emise pe suport electronic vor putea fi alimentate exclusiv cu valoarea nominală a voucherelor de vacanță acordate de angajator și pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de servicii turistice în unitățile afiliate. Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanță pe suport hârtie sunt multiplu de 50 lei, până la 100 lei, valoare nominală maximă pe voucher.