Minunea din Maramureş: Lacul care îşi schimbă culoarea

Publicat: Duminică, 03 Noiembrie 2013 13:02 // Actualizat: Luni, 04 Noiembrie 2013 11:18 // Sursa: romaniatv.net

La trei kilometri de Baia Sprie, în judeţul Maramureş, se află Lacul Albastru. Este singurul lac din lume care îşi schimbă culoarea în funcţie de lumină şi de oamenii care înoată în el.


Lacul Albastru s-a format prin prăbuşirea unei galerii miniere de exploatare de pe filonul Domnişoara în anii 1919 – 1920, unde de-a lungul timpului s-a colectat apă de ploaie. Datorită solubilizării compuşilor sulfuroşi, apa are culoarea verde-albăstrui, uneori cu reflexe de smarald.

Cu o suprafaţă totală de 0,5 hectare şi un contur aproape circular, este situat pe versantul Dealul Minei, partea de sud-vest. Lacul are o adâncime de 4 metri, iar distanţa de la un mal la altul este de 50 metri.

În jurul lacului există câteva exemplare de pin care dau un farmec aparte zonei.

Apa lacului are o concentraţie destul de puternică de sulf, de 7,8 grame la litru, iar ph-ul apei este de 4. Cu toate că în lac nu trăieşte nicio vietate din cauza compoziţiei de sulf şi cupru, apa nu este periculoasă pentru cei care înoată în el.

 Un lac de poveste

 

Oamenii locului spun poveşti minunate despre lac, cum că el ar comunica cu Marea Neagră prin vechile galerii subterane prăbuşite, care sunt foarte adânci.

Legendele susţin că mina prăbuşită este foarte adâncă, iar deschiderea plină de apă a lacului nu ar acoperi decât o mică parte din ea. Canale şi guri de aerisire se întind în subteran, iar cei mai prăpăstioşi din fire susţin că oraşul Baia Sprie ar fi în pericol să se prăbuseaşcă pe aceste tunele inundate acum de apă.

Contrar acestor aspecte, din 1920 şi până acum nu au existat probleme de acest fel.

 

  •  Obiectiv turistic impresionant

 

 Lacul Albastru este un obiectiv turistic remarcabil, unic în Europa, datorită culorii care se schimbă în permanenţă.

Când mina este inundată, datorită sulfurilor, apa capătă o nuanţă puternică de verde care bate uşor spre albastru. Când mai multe persoane înoată în lac, acesta îşi schimbă culoarea într-un albastru puternic. 

La câteva minute distanţă, mergând pe o potecă bătatorită, se ajunge pe o culme cu o panoramă deosebită asupra oraşului Baia Sprie. La câţiva paşi, turiştii pot vedea o prăpastie ce se întinde pe o distanţă de zeci de metri şi care a fost creată tot în urma prăbuşirii unor galerii de mină, numită Crăpătura Zorilor.

Lacul Albastru a fost declarat rezervaţie naturală în anul 1977 şi este în custodia Administraţiei Parcului Natural Munţii Maramureşului care în parteneriat cu organizaţii neguvernamentale are drept scop conservarea peisajului în scop ştiintific şi educativ. 

Pentru a ajunge în aria protejată, se pleacă din centrul oraşului Baia Sprie, apoi se urcă, prin spatele bisericii catolice, pe strada care ne conduce în direcţia nordică până la liziera pădurii. De aici poteca urcă în serpentine până la lac. Traseul se parcurge în 45 – 60 de minute.

Sursa: www.financiarul.ro

3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
lacul albastru minuni ale Romaniei minuni naturale Muntii Marmuresului
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
03 nov 15:53
Votează email 0 email
...cei mai prapastiosi din fire sustin ca orasul Baia Sprie ar fi in pericol sa se prabuseasca pe aceste tunele inundate acum de apa, potrivit romaniatv.net. Minune in Romania. Lacul care isi schimba culoarea – FOTO ...
03 nov 13:31
... La trei kilometri de Baia Sprie, în judeţul Maramureş, se află Lacul Albastru....
03 nov 13:07
...schimbă culoarea în funcţie de lumină şi de oamenii care înoată în el. Citește mai departe… Powered by WPeMatico...
1
EUR
4.7081
RON
23 Jan
noapte 1 °
zi 1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H