Ministrul de Externe ungar nu şi-a lăsat diplomaţii să participe la recepţia de Ziua Naţională a României. Reacţia României

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, le-a interzis diplomatilor unguri sa fie prezenti la receptia de Ziua Nationala a Romaniei. Ministerul român de Externe a reacţionat,arătând că este greu de înţeles o astfel de decizie a Ungariei.

01 dec. 2016, 13:50
Ministrul de Externe ungar nu şi-a lăsat diplomaţii să participe la recepţia de Ziua Naţională a României. Reacţia României

UPDATE Ministerul roman al Afacerilor Externe a reactionat, joi, la decizia Ministerului Afacerilor Externe de la Budapesta, care a interzis prezenta diplomatilor ungari la celebrarile si receptiile organizate cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

„Am luat nota cu surprindere si nedumerire de decizia Ministerului Afacerilor Externe si Comertului Exterior al Ungariei”, arata MAE roman, intr-un comunicat citat de Hotnews.ro.

„O asemenea decizie este greu de inteles cu atat mai mult cu cat respectul fata de valorile si simbolurile nationale ale unei tari sunt parte componenta indiscutabila a setului de valori pe care se bazeaza insesi Uniunea Europeana si comunitatea trans-atlantica. Romania a fost si este un stat care va ramane profund atasat respectului acestor valori”, se arata in comunicatul MAE.

 

Hvg.hu a solicitat Ministerului Afacerilor Externe si Comertului Exterior de la Budapesta daca a fost emis un astfel de ordin si daca, in momentul in care a fost emis, s-a luat in considerare daca o astfel de mutare ar putea avea un impact asupra relatiilor bilaterale romano-ungare.

„Avand in vedere ca poporul maghiar nu are nimic de sarbatorit pe 1 decembrie, Ministerul de Externe a interzis fiecarui diplomat si fiecarui angajat sa participare la sarbatorile nationale romanesti”, a raspuns ministerul.

Citeşte şi Marş organizat de zeci de tineri la Alba Iulia: „România-i ţara mea şi voi lupta pentru ea”

Aceasta a precizat, de asemenea, ca Peter Szijjarto a informat parlamentarii unguri in doua ocazii cu privire la aceasta interdictie.