Mircea Băsescu, dus la tribunal pentru mandat. Cum a ajuns fratele preşedintelui din denunţător suspect UPDATE

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, şi-a petrecut prima noapte în arestul poliţiei, iar vineri va ajunge în faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Nu singur, ci alături chiar de intermediarul afacerii, Marian Căpăţână, reţinut şi el joi seara de DNA. Între timp, apar noi dezvăluiri despre afacerea de sute de mii de euro dintre Mircea Băsescu şi clanul Bercea Mondial. Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial, şi fiul său vor fi din nou aduşi la DNA Bucureşti.

RomaniaTV.net
20 iun. 2014, 06:03
Mircea Băsescu, dus la tribunal pentru mandat. Cum a ajuns fratele preşedintelui din denunţător suspect UPDATE

UPDATE: Mircea Băsescu a părăsit arestul poliţiei. În scurt timp, fratele preşedintelui va afla dacă va primi mandat de 29 de zile sau dacă îşi va petrece sfârşitul de săptămână în libertate.

 

Mircea Băsescu este acum în arestul Direcţiei de Cercetări Penale. Fratele preşedintelui a fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de trafic de influenţă. El a fost citat la DNA ca suspect, însă a părăsit sediul DNA cu cătuşe.

Citeşte şi: Mircea Băsescu a REFUZAT să discute cu procurorii DNA. Vezi ce le-a spus anchetatorilor

În acelaşi dosar a fost reţinut şi Marian Căpăţână, intermediarul banilor de la Bercea Mondial.

Din ordonanțele de reţinere întocmite de procurori a reieșit că „în perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător, prin intermediul lui Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului, precum și a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate”.

„La începutul anului 2011, după ce față de tatăl denunțătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunțătorul i-a remis inculpatului Căpățînă Marian Adrian suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă și în schimbul promisiunii că banii vor fi remiși mai departe lui Băsescu Mircea pentru ca acesta să intervină pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului și a altor cereri incidente în respectiva cauză. Ulterior, pentru că tatăl denunțătorului nu a fost pus în libertate, denunțătorul i-a remis și suma de 350.000 de euro inculpatului Căpățînă Marian Adrian în același scop. Intervalul de timp în care denunțătorul a remis sumele de bani inculpatului Căpățînă Marian Adrian este cuprins între datele de 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive față de tatăl denunțătorului) și 22.02.2012 (data pronunțării hotărârii de condamnare la instanța de fond). Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunțător inculpatului Căpățînă Marian Adrian, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influența pe care o are asupra magistraților, poate obține o soluție favorabilă pentru tatăl denunțătorului, adică va obține fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate”, se arată într-un comunicat DNA.

Potrivit procurorilor, Marian Căpățînă și-a însușit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primit de la denunțător.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au petrecut noaptea în arest, în celule separate deoarece nu au voie să se întâlnească şi să-şi vorbească. Mircea Băsescu urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Pe de altă parte, şi Marian Căpăţână, intermediarul fabuloaselor sume, a fost reţinut pentru 24 de ore, sub acuzaţia de trafic la influenţă.

 

Cum a ajuns Mircea Băsescu din denunţător suspect

Întreg scandalul dintre familia lui Bercea Mondial şi Mircea Băsescu a început după ce fratele preşedintelui i-a acuzat pe aceştia de şantaj. În replică, familia lui Bercea a dat publicităţii filmuleţe prin care vor să probeze contrariul acuzaţiilor – mai exact, că Mircea Băsescu ar fi primit bani ca să-l ajute pe Bercea să iasă din închisoare.

Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial, condamnat la 8 ani pentru tentativă de omor, susţine că ar fi dat bani grei ca să scape de închisoare.

Bercea a declarat joi, din duba cu care a fost adus la DNA, că „Mircea Băsescu a luat bani, vreo 2 milioane de euro”. 

Fiul lui Sandu Anghel, cel care a realizat înregistrările, îi reproşa la acea vreme lui Mircea Băsescu că nu a făcut suficiente presiuni pentru eliberarea interlopului.

Bucurie mare în casa lui Bercea Mondial

Reţinerea lui Mircea Băsescu de către procurorii DNA a declanşat o explozie de bucurie în tabăra lui Bercea Mondial. Rudele lui Sandu Anghel, s-au strâns în casa Izaurei, fiica interlopului căreia fratele preşedintelui i-a botezat fetiţa în urmă cu 4 ani, şi au primit vestea cu ropote de aplauze. „S-a făcut dreptate”, au strigat rudele lui Bercea Mondial imediat după reţinerea lui Mircea Băsescu.

Rudele lui Bercea Mondial susţin că mai au şi alte filmări compromiţătoare despre Mircea Băsescu. Izaura Anghel a povestit joi seara că Marian Căpătână a încercat să oprească scandalul în urmă cu o săptamână, când a dus 20.000 de euro familiei interlopului Bercea. În schimb, ar fi cerut ca înregistrările video să nu mai ajungă la DNA. Marian Căpăţână şi fiica lui Bercea au semnat chiar şi o chitanţă de mână pentru aceşti bani.