Mircea Cărtărescu a câştigat premiul "Thomas Mann" pentru Literatură pe 2018

Publicat: Marţi, 13 Februarie 2018 19:07 // Actualizat: Marţi, 13 Februarie 2018 20:06 // Sursa: romaniatv.net

Scriitorul Mircea Cărtărescu a câştigat premiul „Thomas Mann” pentru Literatură pe 2018, unul dintre cele mai prestigioase premii literare germane.

UPDATE: Scriitorul Mircea Cărtărescu spune că a primit cu mare emoţie vestea că a câştigat premiul „Thomas Mann" pentru Literatură pe 2018, unul dintre cele mai prestigioase premii literare germane.

"Tocmai am primit, cu mare emoţie, vestea că sunt câştigătorul Premiului Thomas Mann pentru literatură în 2018, unul dintre cele mai importante premii germane. Sunt foarte recunoscător juriului, ca şi Academiei Bavareze şi oraşului Lubeck, care-mi vor acorda acest premiu", a scris Mircea Cărtărescu, marţi seară, pe Facebook.

Acordat de Academia Bavareză de Arte Frumoase şi de orasul Lübeck, premiul va fi decernat scriitorului român în cadrul unei ceremonii organizate la Teatrul Lübeck, pe 17 noiembrie 2018, potrivit unui anunţ făcut de editura Humanitas. Laudatio va fi susţinută de scriitorul german Uwe Tellkamp.

„În ultimele patru decenii, Mircea Cărtărescu a devenit cea mai importantă voce din literatura română, la început prin poemele sale, apoi prin romanele, povestirile şi eseurile sale. Cu «Orbitor», această fascinată trilogie polifonică, Mircea Cărtărescu s-a înscris în literatura universală“, a fost motivaţia juriului.

Mircea Cărtărescu, născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti, a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. Este profesor doctor la catedra de Istoria literaturii române a Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti, poet, prozator, critic literar şi publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN România şi al Parlamentului Cultural European. A semnat peste 25 de volume personale şi este prezent în numeroase volume colective şi antologii. Dintre scrierile sale mai importante fac parte „Nostalgia”, „Levantul”, trilogia „Orbitor” şi romanul „Solenoid”.

Cărţile sale au fost traduse, până în prezent, în 24 de limbi. A primit numeroase premii literare româneşti şi zece importante premii internaţionale, între ele: premiul internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), premiul internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“ (2012), premiul internaţional pentru Literatură, la Berlin (2012), premiul Spycher - Literaturpreis Leuk, în Elveţia (2013), marele premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), premiul „Tormenta en un vaso”, Spania (2014), premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), premiul cărţii pentru înţelegere europeană al oraşului Leipzig, în 2015, şi premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană, în 2015.

După 1989, este activ în publicistică pe diferite teme de actualitate culturală şi politică. I-au fost decernate, între altele, Ordinul naţional „Serviciul credincios” în gradul de Comandor (2000),  Ordinul „Meritul cultural” în gradul de Mare ofiţer categoria A (2006), Medalia Chevalier de l’ordre des arts et des lettres (2008), Medalia „Nihil Sine Deo” a Casei Regale române (2016).

1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Mircea Cărtărescu premiul pentru Literatură pe 2018 premiul Thomas Mann
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 feb 22:26
Răspunde | Votează email 0 email
Neagu Mircea
CenzuraTor ! Da Domnule ! Am Constatat ca nu se mai pot publica Harti Vechi Istorice ! Deoarece , in acele Locuri , ce Sunt Istorice , in Prezent sunt Alti Oameni ! Ce Traiesc in aceleasi Zone dar Hartile au Alta Denumire ! Si Trebuie sa Respectam Hartile ce sunt in Actualitate ! Hartile Vechi Istorice , sunt Bune doar la Arhive , ca sa ne Descoperim din Arhive , care au fost Stramosii Nostrii , ,luaind ca Referinta , Hartile Vechi Istorice , Locurile de Oameni , dar Hartile Vechi Istorice , Nu mai pot fi Publicate , dar Dorim sa Traim in Prezent , si sa ne da-m Seama ca trebuie sa fim si un Pic Diplomati , si sa ne da-m Seama cum ar trebui sa Gandim si ca Strainii si cu acest Echilibru in Diplomatie , pana la urma totul poate fi OK !
1
EUR
4.7081
RON
24 Jan
noapte 1 °
zi 1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H