Mircea Duşa s-a întâlnit cu secretarul american al Apărării, cu care a discutat despre obiectivele NATO

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, s-a întâlnit cu secretarul Apărării al Statelor Unite, Chuck Hagel şi apoi a vizitat în SUA întreprinderea care realizează interceptorii pentru baza de la Deveselu, echipamente care urmează să sosească în România la începutul anului viitor, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
19 oct. 2013, 17:16
Mircea Duşa s-a întâlnit cu secretarul american al Apărării, cu care a discutat despre obiectivele NATO

„Ieri după-amiază (n.r. – vineri) am avut o întâlnire cu secretarul apărării, domnul Hagel, la Pentagon, unde am fost primit cu onoruri militare datorită faptului că aprecierea la adresa României şi a Armatei Române, a colaborării dintre Ministerul Apărării şi Pentagon este una deosebită. Am avut o discuţie mai lungă cu domnul Hagel, de aproape o oră, pe principalele obiective pe care NATO trebuie să le aibă în vedere după 2014 (…), având în vedere şi schimbarea unor doctrine în domeniul militar, de realizare a capabilităţilor militare ca urmare a reducerii bugetelor alocate apărării şi ca urmare a faptului că, în condiţiile în care există pericole care ameninţă omenirea, va trebui ca sistemele militare, sistemele NATO să-şi regândească conceptele astfel încât cu bani mai puţini să-şi creeze capabilităţile eficiente care să asigure pacea pe plan mondial. (…) Am vizitat şi întreprinderea care realizează interceptorii pentru baza de la Deveselu. Deja, instalaţiile care urmează să vină în România sunt finalizate şi în prima parte a anului 2014 vot fi trimişi (n.r. – interceptorii) către România”, a declarat sâmbătă, pentru Agerpres, ministrul Mircea Duşa.

Duşa a precizat că cel mai probabil la sfârşitul acestei luni un oficial american va participa la inaugurarea lucrărilor de la Deveselu.

„Am abordat şi probleme punctuale, care vizează parteneriatul nostru strategic cu SUA şi cu Pentagonul vizavi de felul în care colaborăm şi operăm împreună în teatrele de operaţiuni, cooperarea pe care o avem în ceea ce priveşte operaţiunile speciale pe domeniul serviciilor de informaţii, de ‘intelligence’, şi chestiuni punctuale vizavi de realizarea şi operaţionalizarea bazei de la Deveselu iar spre sfârşitul acestei luni va avea loc inaugurarea lucrărilor pe care partea americană le realizează la Deveselu”, a afirmat Duşa.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a efectuat joi şi vineri o vizită în SUA, unde s-a întâlnit cu omologul american, dar şi cu alţi oficiali.

În cadrul întrevederilor, s-a discutat despre NATO post 2014, baza de la Deveselu, dar şi despre programul de înzestrare cu avioane de tip F-16 pentru Forţele Aeriene Române.