MISTERELE metroului bucureştean: De ce SCÂRŢÂIE metroul la Gara de Nord

O poveste interesantă ce se ascunde în spatele construcţiei metroului din Capitală este aceea că în zona staţiei Gara de Nord, pe un anumit segment, metroul scârţâie. Acest lucru i se "datorează" lui Nicolae Ceauşescu care nu a fost de acord cu proiectul iniţial al inginerilor şi a dorit să schimbe traseul, chiar dacă el nu se pricepea şi deciziile pe care le lua nu erau întotdeauna cele mai bune.

12 sept. 2014, 05:46
MISTERELE metroului bucureştean: De ce SCÂRŢÂIE metroul la Gara de Nord

Prima linie de metrou, Magistrala 1 (M1), a fost inaugurată pe 16 noiembrie 1979, între Timpuri Noi și Semănătoarea. Lungimea liniei era de 8,63 kilometri și avea 6 stații. Temutele vizite ale lui Nicolae Ceauşescu în subteran stabileau niște termene limită foarte dificil de atins.

Fără să se priceapă, Ceaușescu arăta cu degetul ce ar vrea să schimbe, chiar dacă, de cele mai multe ori, erau niște aberații. Constructorii îşi amintesc cum un astfel de capriciu a pus în dificultate şi soluţia de evacuare a staţiei de la Gara de Nord, scrie historia.ro.

Citeşte şi MISTERELE metroului bucureştean: De ce nu a vrut Ceauşescu să construiască staţii în Drumul Taberei

„De regulă îi plăcea să inoveze. Să participe cu idei. La Casa poporului era cel mai evident. Nu e frumos ce aţi făcut aici. Daţi jos! Nu pricepeai ce voia, făceai din nou, iar nu-i plăcea. Şi până la urmă ajungeam la o soluţie care era de fapt prima. Era dorinţa lui de a se băga în seamă. La metrou a fost una celebră. În zona Gării de Nord noi trebuia să ieşim cu staţia pe strada Buzeşti. Făcusem galeria prin faţa hotelului Nord (Ibis acum) până aproape de strada Buzeşti. Din asta ieşea o galerie care tăia curba de pe Calea Griviţei colţ cu Buzeşti. Şi ieşeam pe acolo. La prezentare Ceauşescu a izbucnit: ce faceţi mă, vreţi să dărâmaţi tot Bucureştiul?! Şi a cerut ieşirea din Gara de Nord pe strada Polizu. A forţat curba. E o rază mică acolo, dacă auziţi că scârţîe când intră metroul în Gara de Nord şa ştiţi că de la curba aceasta forţată e. O soluţie chinuită. O muncă titanică făcută acolo. Aici era marea problemă întotdeauna, te rugai să nu schimbe soluţiile. Câtă luptă era să-l faci să zică că e bine, ca să nu te facă s-o iei de la început”, au povestit inginerii.

Citeşte şi MISTERELE metroului bucureştean: Ceauşeasca, VINOVATĂ pentru peronul îngust de la Romană