Misterul norului radioactiv care bântuie Europa. De unde provine şi ce ar fi trebuit să facă autorităţile

Acum ceva mai mult de două luni, agenţii de monitorizare a mediului şi nucleare din Germania şi Franţa au anunţat că au înregistrat o doză nepericuloasă de ruteniu 106 în aer.

03 dec. 2017, 18:59
Misterul norului radioactiv care bântuie Europa. De unde provine şi ce ar fi trebuit să facă autorităţile

Măsurători s-au făcut şi la noi în ţară, unde s-au înregistrat creşteri de concentraţii de ruteniu 106, în special pe zona Constanţa – Bucureşti şi Giurgiu – Alexandria. Ruteniu 106 nu există în natură, dar poate face parte din aşa-numitul buchet de izotopi radioactivi, care rezultă din prelucrarea deşeurilor radioactive, după cum transmite Radio România Actualităţi.

Germania şi Franţa au construit o hartă care indică sursa de provenienţă a ruteniului 106 sudul Munţilor Urali. Autoritatea rusă în domeniu, Rosatom, a declarat, iniţial, că pe teritoriul Rusiei nu există nicio problemă.

Ulterior, la presiunea datelor publicate în Europa şi a unor ONG-uri din Rusia, Roshydromet a reunoscut că are măsurători care atestă prezenţa ruteniului 106 în Rusia, dar nu există obligaţia de a face publice aceste date, de exemplu, la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică – AIEA. Dar la sursa exploziei – spun autorităţile franceze – populaţia ar fi trebuit să fie protejată sau evacuată, ar fi trebuit să ştie, de exemplu, să nu consume ciuperci crescute sub cerul liber.

Citeşte şi În Europa s-a produs un ACCIDENT NUCLEAR. Totul este secret. Radioactivitatea pe continent creşte. Două ţări sunt bănuite

Mitică Drăguşin, director de securitate la Institutul pentru Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele, a declarat pe această temă: „Există o convenţie semnată de toate ţările membre ale AIEA, toate ţările membre, în care sunt obligate să notifice la AIEA şi asta s-a întâmplat după accidentul de la Cernobîl din 1986. De atunci s-a făcut această convenţie să notifice, pentru că, dacă vă amintiţi, în 1986 nu s-a anunţat nimic, a fost sub tăcere.

Asta a făcut mari deservicii domeniului nuclear şi, dacă ţara respectivă nu notifică pe canale oficiale, de regulă, prin organismul de reglementare în domeniul nuclear, cum e la noi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Aceste autorităţi trebuie să raporteze după ce colectează date de la reţelele de monitorizare, de la institutele care au aceste capabilităţi care au laboratoare recunoscute, autorizate şi reunoscute, prin buletinele de măsură, internaţional. Nu sunt pedepsite, dar sunt criticate. Ulterior se va afla„.