Modelele de subiecte pentru Evaluarea Naţională, publicate iar pe edu.ro. Vezi aici noile variante

Ministerul Educației a publicat pe site-ul subiecte.edu.ro modele de subiecte pentru Evaluarea Naţională, după ce în cursul zilei de vineri s-a decis renunțarea la testele grilă anunţate în urmă cu două zile.

02 nov. 2018, 14:33
Modelele de subiecte pentru Evaluarea Naţională, publicate iar pe edu.ro. Vezi aici noile variante

VEZI AICI MODELELE DE SUBIECTE PENTRU EVALUAREA NAŢIONALĂ 2019

Edupedu.ro a relatat săptămâna aceasta, citându-l pe preşedintele Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), Marian Şuţă, că Ministerul Educaţiei a modificat structura subiectelor chiar de la examenele de anul acesta, subiectele de la BAC şi Evaluarea Naţională urmând să aibă „40% itemi obiectivi, adică întrebări deschise şi tip grilă”. Având în vedere că legislaţia prevede că examenele nu pot fi modificate pentru anul şcolar în curs, iar schimbarea tipului de subiecte are în vedere chiar examenul de anul acesta, Marian Şuţă a precizat că „structura, în principiu, nu se schimbă, ci se schimbă abordarea”.

Modele de subiecte au fost postate pe site-ul Ministerul Educaţiei, însă au fost retrase din dispoziţia ministrului interimar al Educaţiei Rovana Plumb.

Conform Edupedu.ro, iniţiativa acestui tip de subiecte i-a aparţinut fostului ministru al Educaţiei, Valentin Popa, care spune că ideea i-a venit „de la modul în care se dau examenele de rezidenţiat şi de intrare în Institutul Naţional de Magistratură”.

Elevii au criticat modificarea tipului de subiecte, apreciind că e posibil ca aceasta să crească în mod artificial rata de promovare la Bacalaureat, deoarece având subiecte tip grilă, nu este exclus să se copieze mult mai uşor sau să fie nimerite răspunsurile din noroc.

Părinţii consideră însă că schimbarea subiectelor pentru Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională de anul acesta este o decizie bună având în vedere experienţele cu diferenţa de punctaj între evaluarea iniţială şi evaluarea făcută după contestaţii.

Cadrele didcatice au criticat acest sistem, apreciind, în cazul materiei Limba română, că testele grilă nu sunt aplicabile pentru un text literar sau, în cazul Matematicii, considerându-le de un populism excesiv şi de „un nivel absolut jenant”.

Calendarul de desfăşurare a Evaluării Naţionale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul şcolar 2018-2019

Prima probă scrisă din cadrul EN VIII (limba şi literatura română) va avea loc în data de 18 iunie 2019. Următoarea probă scrisă (matematică) se va desfășura în data de 20 iunie, iar ultima (limba şi literatura maternă -pentru elevii care au studiat această disciplină) este programată în data de21 iunie.

Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie (până la ora 12:00), procedură urmată de înregistrarea contestațiilor, în intervalul orar 14:00 – 20:00. Examenul se va încheia sâmbătă, 29 iunie, cu afișarea rezultatelor finale.

Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Naţională se face în perioada 3 – 7 iunie 2019. Conform ordinului de ministru privind structura anului școlar 2018 – 2019, cursurile pentru clasa a VIII-a se vor încheia vineri, 7 iunie 2019.

Ulterior afișării rezultatelor, în perioada 3 – 7 iulie, absolvenţii clasei a VIII-a și părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a, vor completa opţiunile din fişele de înscriere pentru admiterea la liceu. Vor parcurge aceeași procedură și absolvenţii clasei a VIII-a care doresc să fie admiși în licee din alt judeţ.

Verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor, corectarea greşelilor în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din calculator sunt prevăzute în intervalul 4 – 8 iulie.

Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a este programată vineri, 12 iulie 2019.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.