Modificările la Legea ANI, dezbătute joi de Curtea Constituţională. Legea şterge conflictele de interese ale parlamentarilor

Curtea Constituţională dezbate joi sesizarea PNL privind modificările aduse Legii ANI care prevăd excluderea, retroactiv, de la sancţionarea pentru conflict de interese a parlamentarilor, prin invalidarea rapoartelor ANI confirmate în instanţă în perioada 2007-2013, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
18 ian. 2018, 10:01
Modificările la Legea ANI, dezbătute joi de Curtea Constituţională. Legea şterge conflictele de interese ale parlamentarilor

CCR dezbate obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea şi funcţionarea ANI, formulată de un număr de 51 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al PNL şi un deputat neafiliat.

PNL a depus în 20 decembrie 2017 obiecţia de neconstituţionalitate în care critică încălcarea reglementărilor legale privind normele de tehnică legislativă, a competenţei Camerelor şi a principiului neretroactivităţii legii civile.

„(…) încălcarea cu bună ştiinţă a Deciziei CCR nr.619/2016 reprezintă o sfidare a Curţii Constituţionale, autoritate publică autonomă de rang constituţional, fundamentală pentru asigurarea respectării Constituţiei şi o altă încălcare a principiului colaborării loiale”, se menţionează în sesizare.

„PNL consideră ca neconstituţională şi arbitrară ştergerea interdicţiilor, stabilite de instanţele de judecată, pentru demnitari şi aleşi care s-au aflat în conflict de interese. Argumentele PNL invocate în sesizare suntem convinşi că ne vor da câştig de cauză în baza deciziilor precedente ale CCR, care a declarat deja neconstituţională o lege similară în cursul anului trecut”, mai arată liberalii.

Senatul a adoptat, în decembrie 2017, în calitate de for decizional, cu voturile PSD-ALDE şi UDMR, propunerea legislativă care modifică legea ANI şi care prevede că interdicţiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI, la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013, încetează de drept.