Moduri în care medicul îţi poate face rău fără să vrea

Imaginati-va urmatorul scenariu: o femeie merge la medic acuzand dureri de gat (probabil de la orele de Pilates, crede ea). Medicul ii recomanda o radiografie, iar apoi o tomografie computerizata. Femeia intreaba care ar fi motivul pentru care ii cere si o tomografie: are artrita, osteoporoza, vreo vertebra sarita? Fara sa se uite in ochii ei, medicul ii spune "Poate fi cancer metastatic" si iese din camera. Va inchipuiti ce se intampla in momentele urmatoare in creierul femeii? "Cancer metastatic!"... "CANCER METASTATIC!" – adica o sentinta la moarte.

03 iul. 2015, 20:25
Moduri în care medicul îţi poate face rău fără să vrea

Femeia are de asteptat o saptamana pana se rezolva programarea si ies rezutatele tomografiei. In acest timp, creierul ei lucreaza. Amigdala, partea responsabila cu raspunsul emotional, este setata pe „pericol”, „alarma”, „cod rosu”, „lupta sau fugi”! De aici in organism porneste o serie de reactii numite de specialistii „reactii la stres”.

Va dati seama cat este de important ceea ce iti spune medicul? Iata cateva moduri in care medicul iti poate face rau, fara sa vrea.

1. Cand iti este frica de ce spune doctorul, mecanismele de „autovindecare” ale corpului cedeaza

Corpul uman este „echipat” cu o serie de mecanisme de autovindecare incredibile. Numai ca, daca organismul este stresat, aceste mecanisme cedeaza. Atunci cand medicul iti spune verde in fata ceva ce te poate speria, fara sa iti ofere o marja de suport, se inhiba abilitatea corpului de a se vindeca singur.

2. Ce crede mintea afecteaza sanatatea corpului

Efectul nocebo (fratele „vitreg” al efectului placebo) se activeaza ori de cate ori credintele negative isi fac loc in mintea ta.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO