Moldova va putea conta pe România, ca a doua sursă de gaze naturale

Premierul de la Chişinău, Iurie Leancă, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că Republica Moldova va putea conta pe România, în calitate de a doua sursă de gaze naturale, abia atunci când va avea posibilităţi pentru importuri masive.

26 sept. 2014, 11:36
Moldova va putea conta pe România, ca a doua sursă de gaze naturale

„Deocamdată, avem construită conexiunea, putem începe importurile, dar va trebui să mai construim un gazoduct, Ungheni – Chişinău, iar România – două staţii de comprimare, pentru a ne pregăti tehnic de importuri mai mari”, a explicat premierul Iurie Leancă, potrivit postului Europa Liberă.

Iurie Leancă se confruntă cu o serie de critici pentru faptul că a inaugurat gazoductul Iaşi-Ungheni, iar după aceea a anunţat amânarea cu o lună a intrării în funcţiune a conductei, explicând această întârziere prin piedicile puse de furnizorul rus de la care Republica Moldova cumpără gaze.

Joi, într-un interviu pentru Europa Liberă şi Moldova 1, premierul Iurie Leancă a afirmat că, în următorii doi ani, concernul Gazprom va rămâne principalul furnizor şi că, prin urmare, Republica Moldova va trebui să-şi urmărească interesul de a se conecta la două surse, fără a nemulţumi compania rusă.

Săptămâna viitoare, a mai anunţat şeful guvernului de la Chişinău, o companie românească va semna un contract cu Moldova-Gaz, reprezentanta locală a concernului rus, pentru a începe livrările de gaze din România, dar deocamdată în cantităţi reduse.

Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost inaugurat la sfârşitul lunii august de premierii României şi Republicii Moldova şi ar fi trebuit să livreze gaze naturale începând cu luna septembrie.