Moment de reculegere în memoria lui Călin Farcaş la Senat

Senatul a ţinut un moment de reculegere, marţi, în şedinţa de plen, în memoria lui Călin Farcaş, un tânăr de 29 de ani din Braşov, care a murit la Institutul "Marius Nasta" din Capitală.

RomaniaTV.net
03 iul. 2018, 12:23
Moment de reculegere în memoria lui Călin Farcaş la Senat

„Vă propun un moment de reculegere în memoria tânărului Călin Farcaş, în vârstă de 29 de ani, care s-a stins aseară pentru că nu a putut beneficia de un transplant de plămâni. Şi asta deoarece acest Guvern nu a reînnoit acordul cu Eurotransplant. Îi suntem datori acestui tânăr. Aşa că vă rog să păstrăm un moment de reculegere în memoria lui”, a afirmat senatorul USR Florina Presadă.

După momentul de reculegere, ea a început să îşi motiveze votul „împotrivă” dat pe modificările la Codul penal, adoptate de Senat: „Ne-aţi convocat aici, în sesiune extraordinară, ca să trecem nişte legi pentru infractori, în timp ce aseară s-a stins din viaţă un tânăr de vârstă de 29 de ani şi pentru care Guvernul României nu a făcut nimic”.

Microfonul i-a fost întrerupt de preşedintele de şedinţă, senatorul Adrian Ţuţuianu, iar Florina Presadă şi-a continuat motivarea votului la o portavoce.

Florin Bodog, fost ministru al Sănătăţii, a intervenit şi a precizat că România are un protocol valabil cu Eurotransplant şi şi-a rugat colegii „să nu mai mintă în plenul Senatului”.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi-a exprimat regretul marţi, la DIGI 24, pentru moartea tânărului de 29 de ani din Braşov, dar şi speranţa că modificările la Legea transplantului vor fi finalizate cât mai curând.

Călin Farcaş, unul dintre cei pe care România ar fi putut să-i salveze, a murit la 29 de ani. Tânărul a aşteptat doi ani un transplant de plămân care nu a putut avea loc deoarece ţara noastră nu şi-a mai prelungit înţelegerea cu Eurotransplant, instituția prin care se făceau operaţii la Viena. În lipsa unui acord, pentru Călin nu a fost disponibilă nici varianta unei operaţii plătite, deşi strânsese bani.