Moment ISTORIC: SUA şi Cuba şi-au restabilit relaţiile diplomatice

Președintele american Barack Obama a anunțat miercuri 'un nou capitol' în relațiile Washingtonului cu Havana și retragerea Cubei de pe lista țărilor care susțin terorismul, relatează AFP.

17 dec. 2014, 18:00
Moment ISTORIC: SUA şi Cuba şi-au restabilit relaţiile diplomatice

Statele Unite și Cuba ar urma să reia relațiile diplomatice, rupte din anul 1961, și ar putea redeschide ambasade la Washington și Havana.

Barack Obama a anunțat debutul „unui nou capitol” în relațiile Washingtonului cu Havana și retragerea Cubei de pe lista țărilor care susțin terorismul, relatează Agerpres.

Liderul cubanez Raul Castro a confirmat restabilirea relațiilor diplomatice cu SUA.

Cuba l-a eliberat miercuri pe cetățeanul american Alan Gross, arestat în anul 2009 și condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj.

Potrivit unui oficial american citat de postul CNN, eliberarea s-a produs în cadrul unui schimb între Washington și Havana, odată cu Alan Gross fiind eliberată o altă sursă a serviciilor secrete americane. Statele Unite au eliberat la rândul lor trei agenți cubanezi.

Alan Gross, oficial angajat al Agenției americane pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a fost arestat în anul 2009 în Cuba și condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj, după ce a încercat să realizeze o rețea de internet ce ar fi scăpat controlului guvernului de la Havana.