MONICA MACOVEI a demisionat din PDL pentru a ataca funcţia de preşedinte spre supărarea lui Băsescu

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. MONICA MACOVEI, 55 de ani, se prezintă la alegerile prezidenţiale în calitate de candidat independent, reuşind să strângă 328.000 de semnături pentru depunerea candidaturii. Absolventă a Facultăţii de Drept, a profesat atât ca procuror, cât şi ca avocat. Este divorţată şi are un copil, Radu.

29 sept. 2014, 09:42
MONICA MACOVEI a demisionat din PDL pentru a ataca funcţia de preşedinte spre supărarea lui Băsescu

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Monica Macovei a devenit procuror în 1983, părăsind magistratura în 1997, an în care a intra în Baroul Bucureşti. A devenit cunoscută publicului în calitate de consultant al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), organizaţie a societăţii civile a cărei conducere a preluat-o în 2001.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Macovei a fost propulsată brusc în sferele înalte ale politicii după alegerile din 2004, când noul preşedinte Traian Băsescu i-a propus să preia portofoliul Justiţiei, numirea unui independent fiind menită să dea un semnal întregului sistem judiciar. Din această funcţie a impulsionat adoptarea unor reforme importante în sistemul judiciar. Astfel încât miniştrii care nu sunt parlamentari au putut fi cercetaţi penal fără acceptul Parlamentului, iar Agenţia Naţională de Integritate a fost înfiinţată cu scopul de a verifica corectitudinea declaraţiilor de avere şi de interese ale demnitarilor, precum şi modul în care aceştia şi-au dobândit bunurile. 

Monica Macovei a fost demisă de către premierul Călin Popescu-Tăriceanu odată cu scoatea PD de la guvernare, în 2007. Ulterior, Macovei a devenit consilier special al guvernului din Macedonia pe probleme de combatere a corupţiei. În 2009 se înscrie în PDL şi candidează pe lista acestui partid la alegerile europarlamentare reuşind să obţină mandatul la Bruxelles. În interiorul PDL a încercat să impună reguli mai stricte în ce priveşte integritatea membrilor de partid, însă cu succes limitat. Totuşi, în 2012 devine preşedintele comisiei ce a evaluat candidaţii democrat-liberali la alegerile parlamentare din 2012 din perspectiva mai multor criterii de integritate. Macovei a blocat astfel mai multe candidaturi, însă în unele cazuri conducerea centrală a trecut peste opoziţia comisiei conduse de fostul ministru al Justiţiei, fapt ce a condus la o distanţare faţă de liderul partidului Vasile Blaga.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Distanţarea a devenit evidentă la Convenţia Naţională de la începutul lui 2013, când Monica Macovei a candidat împotriva lui Blaga, susţinută de aşa-zisul grup al reformiştilor, însă s-a clasat a treia, după Vasile Blaga şi Elena Udrea. Spre deosebire de Udrea, Macovei a rămas în PDL şi a obţinut al doilea mandat de europarlamentar, poziţie ce a generat distanţarea preşedintelui Traian Băsescu, care fusese un suporter constant al demersurilor sale de până atunci. Însă nici reconcilierea cu Blaga nu a durat mult, Macovei contestând faptul că noua alianţă dintre PDL şi PNL urma să-şi selecteze candidatul la alegerile prezidenţiale doar dintre Klaus Johannis şi Cătălin Predoiu. În urma refuzului PDL de a include şi alte personalităţi în sondajul decisiv ce urma să stabilească definitiv candidatul, Monica Macovei a anunţat că va candida ca independentla şefia statului şi că va demisiona din partid. „A fost necinstită față de mine. (…) Acum are garantată pensia de 4000 de euro de la Parlamentul European şi acum vii şi la prezidenţiale că vrei să ne jucăm. Nu mi se pare corect să continue procesul acesta de rupere a voturilor. Nu poate să vină cu un bagaj de 3-4 compromisuri făcute numai în ultimele luni să arate că ea a salvat Justiţia. Asta e altă demagogie. Justiţia a fost salvată de cei 3.000 de procurori noi pentru care am semnat decrete”, a reacţionat Traian  Băsescu.

El spune că a fost silit să ajungă la un compromis cu Ponta și că Macovei știa bine acest lucuru, ca fost ministru al Justiției. „Asta intră la cei lipsiți de caracter. M-am referit și le ea. Nu poți să fii atât de demagog să mă acuzi de ceva ce tu știi că a fost scris de ministrul Justiției, procedura de numire a procurorilor. Asta e carierism”.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. În afară de Traian Băsescu, Monica Macovei este poate politicianul care a provocat patimile cele aprinse, de la admiratori înfocaţi la detractori fără limite. Una din posibilele explicaţii ar fi lipsa sa de tact, senatorul liberal Puiu Haşotti susţinând că, o dată, Macovei i-ar fi spus despre senatori „Vă urăsc pe toţi”. Reformele sale în justiţie au produs reacţii dintre cele mai diverse, unii văzând în ea cea care a asigurat independenţa reală a sistemului judiciar, în timp ce alţii o acuză că a instituit „o republică a procurorilor”, în care aceştia sunt liberi să facă abuzuri.

În 2007, deşi Alianţa D.A. se afla la guvernare, Senatul a adoptat o moţiune simplă îndreptată împotriva lui Macovei, însă Tăriceanu a refuzat atunci să o demită susţinând că nu este obligat să o facă de către textul Constituţiei. De altfel, reacţiile externe în sprijinul ministrului au fost categorice. Dezbaterea virulentă a fost precedat de un gest de prost gust al opoziţiei de atunci, ce a pus afişe pe băncile Senatului pe care scria „Keep walking, Monica”, trimitere transparentă la presupusele înclinaţii bahice ale ministrului. De altfel, un articol pe aceeaşi temă a apărut în presa vremii însă aserţiunile respectivei publicaţii au fost ulterior retractate.
În vara anului 2012, Monica Macovei a fost prima care a caracterizat a doua suspendare a lui Traian Băsescu drept „o lovitură de stat”. Aprecierea a provocat reacţia furibundă a USL care au acuzat-o că denigrează România şi că acţionează împotriva intereselor naţionale. De altfel, intransigenţa sa nu a făcut-o foarte simpatizată nici în rândul PDL, nelipsind lideri marcanţi ai partidului care să o critice public.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. A existat un scandal care a pus sub semnul întrebării integritatea sa morală. Părinţii săi s-au judecat cu fostul proprietar al apartamentului naţionalizat în care locuiau. Instanţele de fond au decis ca fostul proprietar să reintre în posesia apartamentului, însă Curtea Supremă de Justiţie a hotărât ca locuinţa să rămână proprietatea soţilor Gherghescu, decizia fiind luată după ce Monica Macovei a devenit ministru de Justiţie.

Potrivit declaraţiei de avere, europarlamentarul deţine trei apartamente în Bucureşti cu suprafeţe între 30 şi 66 m² şi o casă de vacanţă de 42,5 m² la Limanu (Constanţa) cu un teren aferent de 2 ha. O altă casă, de 202 m², construită la Corbeanca, a fost închiriată aducându-i un venit, în 2013, de 30.500 de lei. Macovei conduce un Suzuki Wagon şi are în conturi 22.800 lei, peste 30.000 €, 1.200 £ şi 5.000 €, ce reprezintă asigurare de viaţă. Monica Macovei trebuie să achite un credit ipotecar de 40.000 €.