Monica Macovei: Convenţia ONU nu prevede niciun prag valoric de la care abuzul este considerat infracţiune

Europarlamentarul Monica Macovei critică intenția PSD de a introduce un prag valoric de la care abuzul în serviciu să fie considerat infracțiune.

09 iun. 2017, 12:23
Monica Macovei: Convenţia ONU nu prevede niciun prag valoric de la care abuzul este considerat infracţiune

„Guvernul pus de Dragnea se pregătește să treacă de la nerespectarea legilor naționale la încălcarea Convențiilor internaționale pe care România și le-a asumat, le-a ratificat și s-a obligat să le respecte”, afirmă Monica Macovei, într-un comunicat de presă. 

Europarlamentarul amintește că în Convenția ONU împotriva corupției, ratificată și de țara noastră, nu există niciun prag valoric de la care abuzul este considerat infracțiune și nici nu recomandă așa ceva.

„PSD, aveți onoare sau nu? Vă țineți măcar promisiunile internaționale? Pe cele din campaniile interne, știm de mult că nu, uitați-vă ce au făcut cu promisiunile cu majorările salariale de la 1 iulie 2017. Minciuni! PSD și Guvernul Grindeanu să se hotărască: suntem în ONU sau nu ?”, a precizat Macovei.

Europarlamentarul le sugerează, în schimb, social-democraților să înăsprească regimul pedepselor pentru o serie întreagă de infracțiuni.

„Dacă tot vreți neapărat să puneți un prag, atunci vă sugerăm să puneți prag pentru pedepsele acordate la abuzul în funcție: prejudiciu de la 1 euro la 10 euro — pedeapsă cu închisoare 1 an, de la 11 euro la 100 euro prejudiciu — pedeapsă cu închisoare 2 ani, de la 101 euro prejudiciu la 200 de euro — pedeapsă cu închisoare 3 ani etc. Și fără suspendare. La fel, modificați și la furt: pentru furtul unei găini — 1 lună de închisoare, furtul unui porc — 2 luni de închisoare, furtul unei oi — 3 luni de închisoare etc. Când veți ajunge la furtul a 100.000 de euro, cât vrea Iordache să ridice pragul valoric, sau la 600.000 sau 1 milion de euro, cât propune Nicolicea, nu va ajunge o viață de om să acopere anii de închisoare”. a mai spus Monica Macovei.

În opinia acesteia, în cazul în care CCR ar impune introducerea unui prag valoric pentru abuz în serviciu, motivarea ar fi una politică, nu juridică.

„Dacă PSD introduce prag valoric, atunci nu este urmare a deciziei CCR, ci a voinței unor penali, dornici să scape de anchete și de posibile condamnări”, a conchis Monica Macovei.