Monica Macovei critică propunerea de includere a procurorului general în CSAT

Prezența permanentă a procurorului general în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, unde se întâlnesc politicienii - președinte, prim-ministru, miniștri - este expusă riscului apariției chiar a unor posibile presiuni privind anchetele în curs, susține europarlamentarul Monica Macovei.

RomaniaTV.net
24 feb. 2016, 19:32
Monica Macovei critică propunerea de includere a procurorului general în CSAT

Europarlamentarul reamintește că, în prezent, procurorul general poate fi invitat la ședințele CSAT atunci când se discută chestiuni privind starea de criminalitate în România și capacitatea Ministerului Public de a reduce criminalitatea și de a proteja cetățenii, dar „calitatea de membru permanent în CSAT este neconstituțională”.

„Nu ar fi exclusă nici situația ca procurorul general să primească sugestii privind începerea unor dosare penale”, afirmă Monica Macovei, într-un comunicat.

„Vremea Năstase – Stănoiu – Amărie, când dosarele penale se discutau și se stabileau la sediul PSD, trebuie îngropată definitiv și nu mutată la sediul CSAT”, spune Macovei.

Conducerea Ministerului Public a transmis ministrului Justiției propunerea de completare a Legii nr. 415/ 2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în sensul includerii ca membru de drept al acestei instituții și a procurorului general.

În opinia Parchetului General, motivul unei asemenea participări este legitim, necesar și proporțional cu scopul existenței de facto a CSAT.