Monica Macovei: DNA trebuie să-l audieze pe Dan Nica în dosarul Microsoft

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat că Dan Nica trebuie să fie anchetat mai departe de DNA, deoarece Comisia Juridică a Parlamentului European a decis că nu este nevoie de o aprobare pentru cercetarea lui. Dan Nica este suspectat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul Microsoft, faptele vizate fiind din perioada 2000-2004, când a fost ministru al Comunicaţiilor.

13 oct. 2015, 15:45
Monica Macovei: DNA trebuie să-l audieze pe Dan Nica în dosarul Microsoft

Dan Nica să fie anchetat mai departe. Comisia Juridică din Parlamentul European a decis că nu este nevoie de o aprobare pentru cercetarea lui. Asta a decis. Cu această decizie, eu, dacă aș fi la DNA, l-aș chema la audieri. Și cu asta gata, am încheiat discuția. Și mi-aș duce procesul mai departe„, a declarat Monica Macovei.

Protocolul 7 la Tratat, care se referă la imunități, spune așa: orice imunitate ai în Parlamentul naţional ţi se aplică atunci când ești în Parlamentul European. Situația parlamentarilor foști miniștri în România este următoarea: dacă eşti în Parlament şi eşti fost ministru, ca să fii anchetat, nu numai arestat preventiv, îţi trebuie aprobarea Parlamentului. Şi, el nefiind în Parlamentul României, ci în PE, s-a cerut aprobarea Parlamentului European. După mine, DNA a procedat foarte corect„, a explicat Monica Macovei.

Dan Nica este suspectat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul Microsoft, faptele vizate fiind din perioada 2000-2004, când a fost ministru al Comunicaţiilor. În dosarul Microsoft mai sunt vizaţi alţi şapte foşti miniştri, respectiv Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău, pe care DNA îi acuză de fapte de corupţie legate de aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft. Anchetatorii spun că persoanele implicate ar fi cerut 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

Un alt fost ministru vizat în anchetă, Gabriel Sandu, a fost deja trimis în judecată, alături de oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, şi de fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

CITEŞTE ŞI: Cocoş, Sandu şi „Niro” scapă de controlul judiciar, în Dosarul Microsoft