Monica Macovei: Dragnea şi Tăriceanu trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru criticile dure din raportul MCV

Europarlamentarul Monica Macovei afirmă, marţi, că politicienii PSD - ALDE au distrus justiţia prin modificările aduse Codurilor penale şi legilor justiţiei, iar Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru criticile dure din raportul MCV.

RomaniaTV.net
13 nov. 2018, 17:12
Monica Macovei: Dragnea şi Tăriceanu trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru criticile dure din raportul MCV

”Comisia Europeană a evaluat corect situaţia: politicienii PSD – ALDE au distrus justiţia prin modificările aduse Codurilor penale şi legilor justiţiei şi ele trebuie blocate şi anulate. Comisia Europeană are dreptate: ne-am întors din cauza PSD – ALDE în urmă cu peste 10 ani, în perioada de dinaintea aderării la UE. Sunt paşi înapoi în asigurarea independenţei şi reformei justiţiei. Sunt paşi înapoi în combaterea corupţiei la nivel înalt. Dragnea şi Tăriceanu trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru criticile dure din raportul MCV de astăzi. Şi nu există decât un singur fel: DEMISIA! Aşa cum au cerut şi cer peste 500.000 de romani ieşiţi în stradă. Şi, prin tot ceea ce fac, PSD – ALDE ne îndepărtează de Europa în fiecare zi. Asta se numeşte trădare de ţară, tot în fiecare zi!”, a declarat, marţi, Monica Macovei, potrivit News.ro.

Potrivit acesteia, Guvernul are acum ”obligaţii suplimentare pentru că nu a îndeplinit obligaţiile din raportul MCV anterior, în dispreţ total faţă de cerinţele Comisiei Europene şi faţă de statele Uniunii”.

Asta în timp ce Bulgaria primeşte un raport favorabil şi este decuplată de România, pentru că Dragnea şi Tăriceanu ne-au dus înapoi pe vremea guvernului Năstase. În acest moment, pentru a mai spăla ruşinea pe care PSD – ALDE au aruncat-o asupra României, este important ca Parlamentul să pună imediat în aplicare recomandările MCV şi ale Comisiei de la Veneţia”, mai spune Macovei.

Potrivit acesteia, Comisia Europeană ”avertizează că partidele politice aflate la putere acţionează împotriva intereselor României şi împotriva oamenilor, că PSD – ALDE distrug sistematic statul de drept pentru a se proteja împotriva legii şi a justiţiei”.

”Numai mincinoşii aflaţi astăzi la putere pot răspunde avertismentelor Comisiei Europene susţinând că acestea sunt împotriva României. Adevărul este exact invers şi raportul MCV a arătat astăzi mai mult ca niciodată că MCV este pentru binele României, în timp ce Dragnea şi Tăriceanu, PSD – ALDE sunt răul României”, a mai declarat Monica Macovei.

Prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans a declarat, marţi, prezentând raportul MCV, că, în ultimele luni, în România s-a înregistrat un regres regretabil legat de amendarea legilor justiţiei, independenţa magistraţilor şi combaterea corupţiei. El a spus că sunt opt măsuri care trebuie adoptate.

Comisia Europeană recomandă, în raportul publicat marţi, suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare, suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi revocare aflate în curs care vizează procurori în funcţii-cheie, respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere, îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal şi Codului de procedură penală şi relansarea procedurii de revizuire.

Tot marţi, Parlamentul European a adoptat Rezoluţia referitoare la statul de drept în România. Documentul a înregistrat 473 de voturi „pentru”, 151 „împotrivă” şi 40 de abţineri. 

Citeşte şi: Raportul MCV: România a înregistrat un regres regretabil în domeniul Justiţiei. Bulgaria ar putea scăpa de MCV în 2019