Monica Macovei: Toader calcă România în picioare ca să-i scape pe condamnaţii definitiv din politică

Europarlamentarul Monica Macovei susţine că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, "calcă în picioare" România şi statul de drept ca "să scape condamnaţii definitiv din politică".

02 aug. 2018, 12:18
Monica Macovei: Toader calcă România în picioare ca să-i scape pe condamnaţii definitiv din politică

„Toader calcă România şi statul de drept în picioare ca să apere prin OUG şi să scape condamnaţii definitiv din politică şi gaşca lor. Nu politicienii condamnaţi sunt România! Oamenii sunt România. Răul pe care Toader îl face ţării poate fi ireparabil. Toader vrea o OUG pentru ca revizuirea sentinţelor definitive să fie permisă pentru cei condamnaţi deja, invocând protocoalele serviciilor secrete cu parchetele. Interceptările care constituie probe în dosarele celor condamnaţi sunt autorizate de judecători, deci legale, iar legalitatea lor nu are legătură cu protocoalele invocate, ca un tonomat stricat, de Toader şi condamnaţii din clasa politică”, a afirmat Macovei, potrivit unui comunicat. 

Ea a adăugat că Toader a spus deja public că textul OUG pentru revizuirea sentinţelor definitive este prevăzut în modificarea Codului de procedură penală. Modificările Codurilor penale sunt însă contestate la Curtea Constituţională şi nu se ştie dacă vor intra în vigoare, a precizat Macovei.

„În plus, orice decizie privind codurile trebuie luată numai după analiza Comisiei de la Veneţia. Toader vrea acum să o ia înaintea deciziei CCR şi a Comisiei de la Veneţia şi să treacă prin Guvern o Ordonanţă de Urgenţă care să-i scape mai repede de pedepse pe condamnaţii definitiv. Pe Toader nu-l mai interesează dacă modificările sunt constituţionale sau nu, în acord cu standardele europene sau nu, misiunea lui de avocat al infractorilor politici şi al mogulilor este prima şi singura lui agendă”, a completat Macovei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri seara, la Antena 3, că va propune în Guvern adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să dea posibilitatea celor ce au fost condamnaţi „pe nedrept”, în baza protocoalelor secrete sau a unor interceptări nelegale, să solicite unui judecător revizuirea sentinţei.