Monumentul Holocaustului din Atena a fost vandalizat

Memorialul Holocaustului din Atena a fost vandalizat în cursul nopţii de joi spre vineri, aparent de către o organizaţie antisemită intitulată 'Meandrele naţionaliştilor', care şi-a desenat simbolurile pe monument, relatează AFP, citată de Agerpres.

31 oct. 2014, 18:20
Monumentul Holocaustului din Atena a fost vandalizat

Monumentul din centrul Atenei a fost acoperit cu graffiti cu vopsea albastră redând numele organizaţiei şi modelul decorativ tipic devenit simbol naţionalist.

Ministerul grec de Externe a condamnat cu fermitate profanarea memorialului, ministrul Evanghelos Venizelos calificând-o drept ‘un act barbar care lezează istoria, nu doar a comunităţiii evreieşti, ci a întregului popor grec care respectă şi onorează memoria zecilor de mii de evrei greci ce au sfârşit tragic în lagăre de concentrare’.

‘Acest simbol al organizaţiei Meandrele naţionaliştilor pe monument reprezintă o insultă la adresa memoriei celor şase milioane de evrei, între care 60.000 de evrei greci, exterminaţi în lagăre, dar şi a celor care s-au întors în Grecia şi şi-au reconstruit vieţile pe cenuşa războiului’, a subliniat biroul central al comunităţii evreieşti, într-un comunicat care adaugă că poliţia a lansat o anchetă.

Citeşte şi Povestea unei SUPRAVIEŢUITOARE: Cât am fost la Auschwitz, aşteptam în fiecare DUMINICĂ să o VĂD pe MAMA

MAE grec a dat asigurări că va ‘face totul pentru identificarea autorilor acestui act antisemit, incompatibil cu valorile democratice ale toleranţei şi multiculturalismului specifice societăţii greceşti’.

În Grecia s-a înregistrat în ultimii ani o explozie a agresiunilor rasiste, majoritatea fiind imputate unor membri ai formaţiunii cu conotaţie neonazistă Zori Aurii