Morgan Stanley: România, cel mai puţin expusă la impactul căderii economiei ruseşti

Potrivit unui raport realizat de cei de la Morgan Stanley, referitor la impactul căderii economiei Rusiei asupra mai multor state, printre care și România, țara noastră va fi cel mai puțin afectată.

19 dec. 2014, 11:11

În cazul în care economia Rusiei se va contracta cu 30%, cele mai afectate state vor fi cele baltice (scădere de 2-4% din PIB), urmate de Cehia (0,7% din PIB), Ungaria (0,6% din PIB) și Polonia (0,5%). Pentru România, în cel mai rău caz, în care criza economiei rusești se prelungește și în 2015, impactul asupra creșterii economice a țării noastre este estimat a fi între 0,3% și 0,5% din PIB. Schimburile economice româno-ruse nu au o valoare foarte mare, iar țata noastră va fi mai degrabă avantajată, decât dezavantajată, dacă prețul barilului de petrol va rămâne sub 70 de dolari, acesta fiind de altfel principalul motiv al scăderii economiei rusești.

 

În cadrul ultimei ședințe de guvern, premierul Victor Ponta a declarat că România este o țară stabilă, cu o economie sănătoasă și un guvern sprijinit de o largă majoritate în