Moş Nicolae: De unde vine tradiţia crenguţelor de măr de Sf Nicolae

Moş Nicolae este aşteptat de toţi copii în noaptea de 5 spre 6 decembrie, acest sfânt fiind aşteptat cu multe dulciuri şi mici cadouri pentru copii şi cu nuieluşe pentru cei nădrăvani.

04 dec. 2014, 14:08
Moş Nicolae: De unde vine tradiţia crenguţelor de măr de Sf Nicolae

Copiii tuturor ţărilor creştine au fost învăţaţi că, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Sfântul Nicolae vine şi le încarcă galoşii, bocancii sau bradul cu dulciuri, jucării sau daruri din ce în ce mai costisitoare, dar unii găsesc şi câte o nuieluşă. În unele zone, copii îi lasă moşului apă şi morcovi pentru calul său.

Citeşte şi SFANTUL NICOLAE 2014: Ce NU trebuie să faci pentru a veni Moş Niculae cu daruri în ghetuţe

Dacă la Sfântul Andrei se punea la încolţit grâul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfântul Nicolae se pun în apă crenguţe de pomi fructiferi, pentru ca acestea să înflorească, dovadă iertării greşelilor, după cum spun tradiţiile populare.

La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Nicolae, ajuns, episcop de Myra de la o vârstă fragedă, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu nuieluşa în semn de avertisment.

Tot tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit. Sfântul Nicolae a ştiut, însă, că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, el a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.

Citeşte şi Legenda lui Moş Nicolae: Poveste şi istorie despre unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi