Rusia acuză SUA că vrea să „taie legăturile economice” între UE şi Rusia

Şeful diplomaţiei ruseşti a acuzat sâmbătă Statele Unite ale Americii că vor să "taie legăturile economice" dintre Moscova şi Uniunea Europeană, la o zi de la intrarea în vigoare a noilor sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei din cauza implicării presupuse a acesteia în conflictul din Ucraina, relatează AFP.

13 sept. 2014, 15:47
Rusia acuză SUA că vrea să „taie legăturile economice” între UE şi Rusia

„America vrea să profite de situaţia actuală pentru a tăia legăturile economice dintre Europa şi Rusia”, mai ales pentru a impune UE livrările sale de gaze al căror preţ este net superior celui al gazului rusesc, a afirmat Serghei Lavrov, citat într-un comunicat al MAE rus, într-un interviu pentru canalul rus de televiziune TV Centre, potrivit Agerpres.

Lavrov: Rusia nu este interesată de crearea unei „zone tampon” în Ucraina

Washingtonul îşi doreşte „să îşi asigure condiţiile cele mai favorabile în cadrul negocierilor privind crearea unui parteneriat transatlantic comercial şi de investiţii”, a apreciat el. Astfel, SUA „încearcă să impună Europei livrările sale de gaz lichefiat american la preţuri ce nu pot fi concurenţiale prin raport cu preţul gazului rusesc”, a precizat ministrul.

Printre altele, el a acuzat UE că este „dispusă să îşi sacrifice economia în faţa politicii”, subliniind că Bruxellesul a decis să pregătească o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei la 5 septembrie, în ziua în care un acord de armistiţiu în Ucraina a fost semnat la Minsk, „înainte de toate datorită unei iniţiative a preşedintelui rus Vladimir Putin”.