MOSII DE VARA: Femeile nu trebuie să muncească pentru că le amorţesc mâinile

MOSII DE VARA. Există o serie de tradiţii şi obiceiuri care se săvârşesc de Sâmbăta Morţilor. În această zi se dau de pomană vase de lut, porţelan sau lemn, umplute cu lapte, vin sau apă şi decorate cu flori.

30 mai 2015, 07:03
MOSII DE VARA: Femeile nu trebuie să muncească pentru că le amorţesc mâinile

MOSII DE VARA. Femeile nu muncesc de Moşii de vară, căci ştiu că le amorţesc mâinie şi nu vor mai avea spor în veci. În această zi se aruncă din pragul casei o crenguţă cu flori de tei sfinţită, pentru ca gospodăria să fie ferită de ploi aprige sau furtuni.

Cei care cunosc tradiţia nu merg niciodată să doarmă în altă parte în noaptea de sâmbătă spre duminică, întrucât ştiu că altfel vor avea probleme mari în viaţă. Nici seara nu mai merg la fântână şi se feresc de răscruci de drumuri, căci pe aici trec duhurile rele.

Citeşte şi MOSII DE VARA: Ce este bine să facă toţi creştinii pe 30 mai

Prin Muntenia mâncarea dată de pomană este pusă în vase de lut noi, în care sunt aşezate toate mâcărurile preferate de răposaţi. Tot spre pomenirea lor sunt oferite şi căni cu vin, suc sau apă cu miere.

În alte părţi ale ţării mormintele sunt împodobite cu flori de tei şi frunze de nuc, sunt aprinse lumânări şi se dau de pomană căni decorate cu flori de tei, în care se pun vin, lapte sau cireşe.

Citeşte continuarea pe TeoTrandafir.com.