Moţiunea simplă depusă de PNL împotriva ministrului Sănătăţii. Pintea: Lucrăm acum la lista de medicamente de interes strategic

Camera Deputaţilor a dezbătut moţiunea simplă depusă de PNL împotriva ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, votul final fiind programat miercuri.

RomaniaTV.net
07 mai 2018, 05:22
Moţiunea simplă depusă de PNL împotriva ministrului Sănătăţii. Pintea: Lucrăm acum la lista de medicamente de interes strategic

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat luni că se lucrează la lista de medicamente de interes strategic, care va fi realizată după mai multe criterii.

„(…) Lucrăm acum la lista de medicamente de interes strategic, mai exact acele medicamente necesare pentru asigurarea stării de sănătate a populaţiei prin stocuri adecvate. Comisiile de specialitate lucrează deja la această listă, care va fi realizată după criterii clare precum: relevanţa patologiei din punct de vedere al sănătăţii publice, prevalenţa patologiei, dovezile privind eficacitatea şi siguranţa clinică, raportul cost-eficienţă şi costul”, a spus Pintea la Camera Deputaţilor la dezbaterea moţiunii simple pe sănătate depusă de PNL.

Pintea a precizat că va continua actualizarea listei cu medicamente compensate şi gratuite, astfel încât să se ofere soluţii pacienţilor pentru care nu există metode de tratament satisfăcătoare.

„(…) Ce nu se poate achiziţiona pe o procedură normală le vom aduce pe nevoi speciale”, a susţinut ministrul.

Potrivit ministrului, Guvernul va găsi soluţii pentru ca veniturile personalului din sănătate să fie cel puţin la nivelul lunii februarie 2018.

„(…) Stimaţi parlamentari, vă rog să analizaţi cu atenţie legislaţia în vigoare. Nu este ilegal acordarea de stimulente pentru acele categorii de personal ale căror venituri au fost diminuate începând cu luna martie. Legea Sănătăţii, prin articolul 193, prevede această măsură cu acordul coordonatorilor principali de credite, iar ordonanţa de urgenţă 90 interzice acordarea de premii, nu de stimulente”, a spus Pintea.

Ea a afirmat că şi-ar dori ca sumele alocate medicinei primare să fie mai consistente, pe măsura importanţei acestui domeniu de asistenţă, însă trebuie să se ţină cont şi de resursele de care România dispune.

„Trebuie să eficientizăm cheltuielile în sistem ca să putem dispune de mai multe fonduri, inclusiv pentru a putea creşte finanţarea asistenţei medicale primare”, a declarat demnitarul.

Pintea a mai spus că în prezent sunt disponibile pe piaţă cinci tipuri de imunoglobulină.

„Spitalele pot comanda produsele necesare de la Unifarm. Este foarte important că producătorii au început să revină pe piaţa românească în urma măsurilor luate de Guvernul României”, a arătat Sorina Pintea.

Ea a spus că accesul pacienţilor la medicamente compensate şi gratuite în România poate fi comparat cu cel din alte state europene dezvoltate, chiar dacă finanţarea „este mult mai mică”.

„(…) Pe site-ul MS se află în transparenţă decizională un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede introducerea altor 14 molecule noi, printre care se află şi imunoglobulina cu administrare subcutanată, solicitată de pacienţi pentru modul mai uşor de administrare. Alte cinci molecule aflate pe listă din acest proiecte sunt destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice. Astfel, anul acesta pacienţii oncologici vor avea la dispoziţie opt molecule inovatoare pentru tratamentul unor diverse tipuri de cancer. (…) Pe proiectul de act normativ aflat în transparenţă se regăsesc molecule noi şi pentru tratamentul psoriazisului, boala Gauche, HIV SIDA şi diabet zaharat”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Moţiunea a fost iniţial returnată iniţiatorilor pentru a fi refăcută, deoarece titlul moţiunii se referea la doi miniştri. 

”Titlul s-a adresat către doi miniştri – Sănătate şi Muncă -, ori legislaţia spune foarte clar: o moţiune simplă este adresată către un singur ministru”, a declarat atunci secretarul Camerei Georgian Pop (PSD).

PNL a anunţat în 23 aprilie că a depus moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, intitulată „PNL solicită lui Liviu Dragnea demiterea ministrului Sănătăţii! De mână cu ministrul Muncii”. Iniţiatorii spun că moţiunea reprezintă „strigătul de disperare al milioanelor de pacienţi şi al sutelor de mii de angajaţi din sectorul sanitar din România”.

„După 15 luni de guvernare PSD-ALDE, tot sistemul de sănătate este dat peste cap de o lege absurdă a salarizării, de lipsa tot mai acută a dotărilor spitaliceşti, de plafoane insuficiente pentru realizarea de analize medicale, de un deficit acut de personal de specialitate. Consecinţa: copiii şi adulţii mor cu zile în spitale. Medicamentele şi vaccinurile ori nu sunt, ori zac prin depozite. Bolnavii de cancer sunt umiliţi şi nu li se asigură medicamentele minimale, iar bolnavilor de hepatită li se refuză tratamente moderne”, se arată în textul moţiunii simple.

PNL susţine că, de fapt, creşterile salariale din sănătate „produc angajaţi de mâna a doua”, iar salariile acestora au fost „ciopârţite prin lege.”

„Problemele salarizării din Sănătate, aşa cum apar acum prin focare de proteste ale unor categorii de angajaţi, sunt doar vârful icebergului. Ca să fie clar cât de mare este haosul din sistem şi intoxicarea pesedistă: sunt multe cazuri de personal medical care nu au primit nici măcar 25%, care să compenseze trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat – rezultatul fiind o scădere masivă a salariilor”, susţin semnatarii.

În acelaţi context, liberalii spun că medicina preventivă este tratată ca o Cenuşăreasă, iar medicii de familie sunt trataţi ca nişte duşmani ai sistemului medical. De asemenea, mai spune PNL, în toate ţările europene din bugetul de sănătate o cotă de minimum 10 %, deşi media este de 13-14% la nivel european, se duce către medicina preventivă, către medicina de familie.