Motoc nu demisionează de la CCR decât dacă va fi aleasă la CEDO

Judecătorul Iulia Motoc a informat joi că va renunţa la funcţia de la Curtea Constituţională a României (CCR) doar dacă va fi aleasă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
01 aug. 2013, 11:53
Motoc nu demisionează de la CCR decât dacă va fi aleasă la CEDO

„Sunt pe lista de candidaţi ai României pentru CEDO. Numai în condiţiile în care voi fi aleasă voi renunţa la funcţia de judecător CCR. (…) Pentru cei care se întreabă de ce vreau să plec din funcţia de judecător al CCR. Unul dintre cei mai creditaţi ‘jurnalişti de investigaţie’ din România a publicat până acum cel puţin şapte articole denigratoare şi false la adresa mea, fără niciun fel de suport real. Alţi jurnalişti care pare a deţine ‘ştiinţa absolută’ a soluţiilor corecte din drept s-au înlăturat cu alte calomnii. În mod evident o campanie negativă susţinută, care nu ţine cont de nicio competenţă a mea în domeniul drepturilor omului, recunoscută internaţional”, a scris Motoc în două postări publicate pe Facebook.

Comisiile juridice şi pentru drepturile omului reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat negativ, pe 26 iunie, candidatura pentru funcţia de judecător CEDO a Iuliei Motoc.

Ceilalţi candidaţi, respectiv Bianca Guţan şi Florin Streteanu, ca şi canidatul de rezervă, Tudor Panţâru, au primit aviz pozitiv, potrivit Mediafax.

Votul a fost secret, cu buletine. Candidaturile au fost individuale.

Candidaţii au obţinut următoarele voturi: Iulia Motoc – 12 voturi „pentru”, Bianca Guţan – 24 voturi „pentru”, Florin Streteanu – 25 voturi „pentru’ şi Tudor Panţâru – 23 voturi „pentru”.

Au existat 30 de voturi exprimate, din acare 28 valabil expirmate şi 2 nule.

Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu, cel care a condus şedinţa comisiilor reunite, a anunţat că, având în vedere votul aşa cum a fost expirmat, comisiile reunite au acordat aviz pozitiv Biancăi Guţan, lui Florin Streteanu şi lui Tudor Panţâru şi au dat aviz negativ Iuliei Motoc.

Judecătorul român la CEDO va fi ales de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, dintre cei trei candidaţi propuşi de Guvernul României.

La 16 decembrie 2013 va înceta mandatul actualului judecător al României la CEDO, Corneliu Bîrsan.

Iulia Antoanella Motoc este judecător la Curtea Constituţională din 2010, ea fiind desemnată de Senat, la propunerea PDL şi a grupului independenţilor. Motoc a absolvit în 1989 Facultatea de Drept din Bucureşti, iar, pentru puţin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecător la Judecătoria sectorului 2 Bucureşti. Este doctor în etică (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filosofie), doctor în drept internaţional public (Universitatea „Paul Cezanne” Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din Bucureşti, din 2002.