PROIECT. Motocicliştii ar putea rămâne fără permis timp de 30 de zile din cauza… zgomotului

Motocicliştii ar putea rămâne fără permis, din cauza zgomotului pe care îl fac motoarele lor. Aceasta este propunerea unui deputat care s-a săturat să mai audă prin oraş motociclete turate la maxim. Zgomotul produs este şi de două ori mai mare decât cel permis, spun specialiştii.

24 aug. 2017, 07:59
PROIECT. Motocicliştii ar putea rămâne fără permis timp de 30 de zile din cauza… zgomotului

Motocicliştii vitezomani care fac un zgomot infernal prin oraşe ar putea rămâne fără permis de conducere. Este ideea unui deputat exasperat de cei care-şi turează motoarele pe străzi. Deşi limita de zgomot din apropierea unei locuinţe est de 50 de decibeli unele motoare dezvoltă şi peste 100 de decibeli, adică, aproape cât un avion. Autorităţile ridică din umeri şi spun că, pentru moment, nu au ce să le facă.

Specialiştii atrag atenţia că zgomotul produs de o motocicletă turată la maximum se apropie uneori de zgomotul pe care îl produce un avion în momentul în care decolează. Aparatul pe care îl vedeţi în acest moment trecând pe deasupra noastră, produce, motoarele lui produc un zgomot de nu mai puţin de 120 de decibeli.

Vitezomanii sunt protejaţi şi de un vid legislativ. Legea din România nu prevede o limită maximă de zgomot pe care îl poate produce o motocicletă. Cum iese din fabrică, aşa o omologhează şi Registrul Auto Român. În plus, cei de la RAR spun că nu au cum şi cu ce să verifice în trafic motocicletele modificate pentru fi şi mai zgomotoase.

Deranjat de zgomot, un deputat vrea ca motocicliştilor care poluează fonic să le fie suspendat permisul pentru 30 de zile.

„Luaţi un pic şi urmăriţi bulevardele mari după ora 21:00, perioada în care oamenii se retrag, au nevoie de odihnă şi de linişte, şi veţi vedea că Bucureştiul a devenit o întreagă pistă de alergare a motocicletelor”, spune Valeriu Steriu, preşedinte executiv PMP. Legea urmează să intre în dezbaterea Parlamentului în acestă toamnă.