MS a cumpărat doze de vaccin hexavalent şi hepatitic B pediatric cu peste 88 milioane de lei

Ministerul Sănătății (MS) a cumpărat doze de vaccin hexavalent (DTPa-VPI-HiB-HB), cu peste 88 de milioane de lei, și de vaccin hepatitic B pediatric, cu aproape 150.000 de lei, potrivit unor anunțuri publicate recent în SEAP.

06 apr. 2017, 13:52
MS a cumpărat doze de vaccin hexavalent şi hepatitic B pediatric cu peste 88 milioane de lei

Pe 8 martie, MS a atribuit un contract societății Farmexpert DCI SRL, cu o valoare totală finală de 88.137.000 de lei, fără TVA. Obiectul contractului este „furnizare vaccin DTPa-VPI-HiB-HB”. Totodată, pe 27 martie, MS a atribuit un contract cu o valoare totală finală de 149.950 de lei, fără TVA, societății GlaxoSmithKline (GSK) SRL. Obiectul acestui contract este „furnizare vaccin hepatitic B pediatric”.

Ambele contracte au fost atribuite prin „negociere fără anunț de participare”, alegerea acestei proceduri fiind justificată prin faptul că „lucrările/ produsele/ serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”. Criteriul de atribuire în ambele cazuri a fost prețul cel mai scăzut.

Locul principal de livrare a ambelor tipuri de vaccin este CN Unifarm SA.

Cele două achiziții au fost făcute după ce, în februarie, MS a cumpărat și doze de vaccin tetravalent cu peste 10,2 milioane de lei, potrivit unui anunț publicat la momentul respectiv în SEAP.

La începutul ședinței de Guvern de miercuri, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat că a fost semnată demararea procedurii pentru achiziționarea a 115.000 de vaccinuri împotriva rujeolei, context în care premierul Sorin Grindeanu i-a amintit acestuia că lipsa vaccinului menționat în anumite județe nu este o problemă nouă și l-a îndemnat să-i pună la muncă pe oamenii din minister.

Totodată, Bodog a anunțat că atât vaccinul hexavalent, cât și cel tetravalent au ajuns în țară conform calendarului programat.

„Acolo deja nu mai avem o problemă. Mai rămâne problema vaccinului hepatitic B pediatric. Am achiziționat toate cantitățile disponibile pe piață de la toate firmele și mai avem încă o ofertă din partea Guvernului norvegian (…) de 10.000 de doze care au venit ca urmare a activării procedurii europene de urgență”, a susținut ministrul Sănătății.

Citeşte şi Bodog: Vom modifica legislaţia astfel încât transplanturile de plămân să fie realizate în România şi în străinătate