Mugur Isărescu rămâne guvernatorul BNR cel puţin până la alegerile parlamentare din 2020

După ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat că ar fi cazul să se retragă din funcţia de guvernator odată cu finalizarea ultimului mandat în iunie 2019, scenariile despre viitorul şef al băncii centrale au început să se înmulţească. Ultimul dintre acestea arată însă că, pentru a asigura o continuitate a politicii monetare şi chiar o stabilitate a dobânzilor şi a cursului şi a nu periclita acordarea preşedinţiei Uniunii Europene ţării noastre, Mugur Isărescu va trebui să mai rămână guvernator, măcar interimar încă doi ani, până la viitoarele alegeri parlamentare din 2020.

13 sept. 2018, 11:59
Mugur Isărescu rămâne guvernatorul BNR cel puţin până la alegerile parlamentare din 2020

Pe 16 iunie 2014, Mugur Isărescu a primit pentru cinci ani cel de-al cincilea mandat pentru funcţia de guvernator, funcţie pe care o îndeplineşte din 4 septembrie 1990, cu întrerupere de un an (decembrie 1999 – decembrie 2000) când a fost „detaşat” prim-ministru.

Citeşte şi Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, încasează lunar salariu de la BNR şi o pensie de 9.300 de lei de la stat

În luna mai 2018, surse din piaţa bancară au declarat pentru economica.net că puterea politică, în negocieri cu guvernatorul BNR au căzut de acord asupra faptului că mandatul care se încheie în 2019, când de altfel Mugur Isărescu va avea 70 de ani, nu va fi reînnoit.

Primul pe lista înlocuitorilor a fost numit atunci actualul prim-vicerguvernator, Florin Georgescu. Forurile financiare internaţionale cu care România se află în relaţii de colaborare (FMI, Banca Mondială) nu ar fi fost foarte încântate de idee, motiv pentru care acelaşi partid de guvernământ s-a reîntors la lista de propuneri. Ultimele analize au arătat, se pare, că numele Mugur Isărescu este un „activ financiar în sine”, iar un înlocuitor al acestuia nu este chiar uşor de găsit.

Continuarea articolului pe economica.net.