Mugur Isărescu: Scăderea TVA s-ar putea transmite 100% în preţuri VIDEO

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susţine că preţurile ar putea să se reducă cu 12%, însă în anumite condiţii. Totuşi, prognoza actuală a BNR indică faptul că scăderea TVA s-ar putea vedea doar pe jumătate în preţurile de la raft, informează România TV.

08 mai 2015, 13:56
Mugur Isărescu: Scăderea TVA s-ar putea transmite 100% în preţuri VIDEO

Magazinele pline de marfă sunt principalul aliat al românilor în bătălia cu preţurile. Dacă nu există înţelegeri subterane, alimentele s-ar putea ieftini chiar şi cu 12% după scăderea TVA, consideră guvernatorul BNR.

Orice ar face negustorii, reducerea TVA, prin pârghiile pieţei, se duce în preţ în jos. Cu transparenţă, transmisia modificării TVA asupra preţurilor se poate duce în 100%„, a declarat Mugur Isărescu.

Totuşi, prognoza oficială a Băncii Naţionale este mult mai prudentă şi arată că reducerea TVA se va vedea doar pe jumătate în preţuri.

Citeşte şi BNR prognozează o inflaţie „în jur de zero” la finalul anului 2015

Cam 50% este calculul nostru, ca să fim prudenţi, să nu arătăm că preţurile se duc în jos puternic. Noi am fost prudenţi. Am spus că vor ciupi ceva şi negustorii din toată povestea asta, când am făcut prognoza„, a spus guvernatorul BNR.

Într-un astfel de scenariu, alimentele s-ar ieftini cu doar 6 procente. De altfel, mulţi români se îndoiesc că vor vedea în întregime scăderea TVA în buzunare.

Marile reţele de supermarketuri au promis că vor aplica integral la preţurile de la raft scăderea TVA la alimente. În plus, multe magazine vor afişa preţurile vechi şi noi în paralel, ca să-i convingă pe clienţi că au ieftinit alimentele.

Citeşte şi Isărescu, despre acordul cu FMI: Ne trebuie un avocat al diavolului pentru a vinde credibil reforma fiscală