Mugur Isărescu: Sistemul financiar-bancar traversează o amplă restructurare

Sistemul financiar-bancar se află într-un amplu proces de restructurare, creditarea nu poate "exploda" iar aceasta ar trebui privită ca o etapă de normalitate, a afirmat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

27 nov. 2014, 11:11
Mugur Isărescu: Sistemul financiar-bancar traversează o amplă restructurare

„Trebuie să ne ţinem departe de euforie. Sistemul financiar-bancar traversează o perioadă amplă de restructurare. Nu are cum să explodeze creditul şi aceasta trebuie privită ca o perioadă de relativă normalitate. Eu sunt pozitiv aici, pentru că văd cum creşte creditul în lei, faţă de obsesia pentru creditul în valută. Acesta pierde din influenţă. Creditul în valută n-a fost limitat şi scade fără măsuri administrative. Suntem pentru limitarea riscului de credit. Sistemul financiar-bancar se va restructura destul de repede. Nu trecem printr-o perioadă uşoară. Şi băncile trebuie să înţeleagă că atrag venituri din altceva, comisioane, dobânzi. Să continuăm creditarea companiilor, printr-o abordare pozitivă, care să ducă la o creştere economică”, a subliniat guvernatorul, în cea de-a VI-a ediţie a Conferinţei anuale a Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR), cu tema „Economia românească între macrostabilitate şi microtensiuni”.

Isărescu consideră, în context, că nu trebuie să existe aşteptări că sistemul financiar-bancar va face minuni.

„A crea alte aşteptări de la sistemul financiar-bancar, ca acesta să facă minuni, nu trebuie să aşteptăm asta. În trecut s-a finanţat Dallas-ul de la Slobozia. Trebuie să o spun, pentru că sunt veteran şi am trăit acestea. Partea bună a creditării ar fi creditul în lei, în moneda naţională, pentru firme sănătoase. Trăim într-o perioadă de mari schimbări de paradigmă. Trebuie să observăm din timp cotiturile”, a spus Mugur Isărescu.

Dezbaterile de joi au ca subiecte poziţionarea României în contextul central şi est-european la 25 de ani de la căderea comunismului, posibilitatea accelerării creşterii economice într-un mod sustenabil pe modelul economic existent, scăderea finanţării externe şi creşterea capitalului autohton.