Multe dintre fructele şi legumele consumate de români, pline de otrăvuri

Vrem să mâncăm sănătos, dar ajungem să ne otrăvim cu produsepe care le cumpărăm din pieţele şi supermarketurile din ţară, unde, atenţie, un sfert dintre legumele şi fructele impecabile conţin de 10 ori mai multe metale grele şi pesticide. Evazioniştii vor să scoată bani frumoşi de pe urma afacerilor cu alimente, iar profiturile lor de milioane de euro ne costă sănătatea, potrivit România TV.

RomaniaTV.net
30 iul. 2015, 12:32
Multe dintre fructele şi legumele consumate de români, pline de otrăvuri

Sunt perfecte, arată ca în revistă şi vânzătorii spun că sunt cele mai bune. Partea proastă e că legumele şi fructele din supermarketuri şi tarabe nu au niciun nutrient. Un studiu recent arată că alimentele din sere stropite cu tot felul de chimicale conţin de 10 ori mai multe metale grele decât cele din gospodăria ţăranilor.

„Acest material genetic adus de peste mări şi ţări este mai productiv, mai uniform, arată bine la vânzare, însă sub aspectul gustului şi aromei avem de comentat”, a declarat un producător, citat de România TV.

ANSVSA a analizat recent aproape 3.500 de probe şi a constatat că un sfert din fructele, legumele şi cerealele vândute pe piaţa din România conţin urme de pesticide, iar 0,9% au cantităţi extrem de mari. Cele mai periculoase sunt merele româneşti, care conţin şapte tipuri de pesticide. În grepfruturi şi lămâi s-au găsit cinci tipuri de pesticide, la fel şi în roşiile din import. (IESE INFOGRAFIA)

„Roşiile din import au coaja foarte tare. Roşia românească e foarte bună, nu e frumoasă ca aspect, dar e mult mai bună ca cea de import”, a mai spus alt producător. 

Majoritatea agricultorilor aleg să cumpere ieftin şi mult de la marii producători din străinătate. Unii fac însă evaziunea fiscală şi prejudiciază bugetul statului cu aproximativ 54 miliarde de lei. Ei trec alimentele prin firme fantomă, nu îşi plătesc taxele către stat şi de aceea vând totul mai ieftin.

Unii comercianţi aleg să îi păcălească pe români pe faţă. Îi mint că legumele şi fructele sunt produse în grădina lor, deşi au fost importate.

Şi brânza e falsificată la unele tarabe. Comercianţii o vând ca fiind bulgărească, dar, de fapt, conţine doar lapte praf.

Comisia Europeană va lua măsuri pentru ca alimentele să fie tot mai sigure în Uniunea Europeană. Din 2016 până în 2018, România şi celelalte state europene vor preleva probe din anumite alimente pentru a vedea care conţin pesticide.