Victorie în instanţă pentru muncitorii români, batjocoriţi de angajatorii germani

Victorie în instanţă pentru doi români care, deşi au muncit pe brânci la construirea celui mai mare mall din Berlin, nu şi-au primit salariile. Tribunalul pentru Muncă din capitala germană a decis ca angajatorul să le plătească miile de euro pe care le datorează.

12 aug. 2015, 10:07
Victorie în instanţă pentru muncitorii români, batjocoriţi de angajatorii germani

Zeci de români au muncit pe brânci să ridice somptuosul Mall of Berlin, cel mai mare din capitala germană. Când a venit vorba de plată, unii şi-au văzut o parte din bani, alţii nimic. Cazul a indignat presa germană, iar angajatorii au devenit ţinta criticilor.

„Mă simt indignat când văd că există un sistem care, din câte am observat, nu vrea să plătească oamenii pentru munca lor. Mai mult, ei se bazează că aceşti oameni se vor întoarce în ţările lor de origine, fără să-şi ceară salariul pentru că nu ştiu cum să facă o plângere”, a spus Dominique John, reprezentantul Federaţiei Germane a Sindicatelor.

Românii păcăliţi de angajatori au protestat cu lunile în faţa mallului, timp în care au trăit în condiţii mizere şi din mila oamenilor. În urmă cu aproape un an, şapte dintre ei au dat în judecată firmele de construcţii, cerând, în total, 33.000 de euro. Doi dintre cei şapte au câştigat în instanţă salariile neprimite, după ce firma angajatoare nu s-a prezentat în repetate rânduri la proces.

Dumitru este unul dintre cei cinci români care încă aşteaptă o soluţie judecătorească. Nu cunoaşte limba germană, însă ştie că vrea să-şi primească salariile pentru munca sa. Este ajutat de un translator oferit de sindicat, care îi explică fiecare pas din proces. Marea problemă este că firma de la care cere banii se află în insolvenţă.

„Cred că şi eu sunt european. Totuşi, aici nimeni nu mă consideră european. Dacă m-ar considera aşa, m-ar trata altfel, ca pe toţi ceilalţi. Mi-ar fi fost oferit un loc de muncă normal şi nu s-ar fi întâmplat nimic din toate astea”, spune Dumitru Cubiliaş.