Muntele UCIGAŞ, al doilea vîrf din lume, după Everest, este MAI MIC cu 2 metri decât se ştia

K2, al doilea vârf muntos ca altitudine din lume, după Everest, dar mai dificil de escaladat decât acesta, fiind supranumit "Muntele ucigaş", are cu doi metri mai puţin decât se credea, potrivit rezultatelor expediţiei "K2, 60 de ani după", care a relevat că vârful are 8.609,22 m, şi nu 8.611 cât era înscris oficial.

17 oct. 2014, 16:26
Muntele UCIGAŞ, al doilea vîrf din lume, după Everest, este MAI MIC cu 2 metri decât se ştia

O echipă de investigatori, oameni de munte şi alpinişti italieni şi pakistanezi au folosit aparatură GPS de înaltă precizie şi au ajuns la concluzia că au realizat „măsurătoarea cea mai precisă care s-a făcut vreodată” a acestui munte, aflat la frontiera dintre Pakistan şi China. Investigaţia a fost dusă la bun sfârşit de grupul Ev-K2-CNR, cu sediul la Bergamo, şi universităţile din Trieste, Karakorum, Azad Jammu, Kaşmir şi Poonch, potrivit unui comunicat al acestei asociaţii italiene, citat de Agerpres.

Citeşte şi Alpiniştii români care au cucerit „Muntele Ucigaş” din Pakistan au scăpat de un atac al talibanilor

Alpinistul pakistanez Rehmat Ullah a precizat că au ridicat GPS-urile până pe vârf, pentru a obţine latitudinea, longitudinea şi altitudinea exactă a fiecărui punct şi, potrivit unor explicaţii ale oamenilor de ştiinţă, „GPS-urile au avut o precizie la decimetru şi au eliminat orice imprecizie cauzată de fenomene atmosferice”.

Acum putem afirma cu certitudine că altitudinea muntelui este de 8.609,22 metri„, a spus directorul investigaţiei, profesorul Giorgio Poretti, care a adăugat că este cea mai exactă măsurătoare până în acest moment.