Munţi gigantici au fost descoperiţi în centrul Pământului. Sunt mai mari decât oricare alt munte de pe Terra

După ce au analizat înregistrările seismografice ale unui puternic cutremur care a avut loc în Bolivia, geologii au descoperit că linia de separare dintre mantaua terestră superioară și cea inferioare este un lanț gigantic de munți, mult mai marie decât cei prezenți la suprafață.

15 feb. 2019, 19:15
Munţi gigantici au fost descoperiţi în centrul Pământului. Sunt mai mari decât oricare alt munte de pe Terra

Limita dintre straturile superioare și cele inferioare ale Pământului este compusă din vârfuri uriașe și crevase adânci. Aceasta este concluzia, publicată în revista Science, la care au ajuns geologii chinezi de la Institutul de Geodezie și Geofizică din Wuhan.

Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au studiat înregistrările seismografice ale cutremurului din iunie 1994, produs în Bolivia. Deşi au trecut 25 de ani de atunci, abia acum s-a putut descoperi existenţa acestor munţi, deoarece în trecut nu erau computere suficiente de puternice pentru a analiza înregistrările în cauză. Potrivit geologilor, înălțimea acestor vârfuri subterane este mai mare decât a oricărui alt munte de la suprafață.

În acest studiu, oamenii de știință au modelat undele propagate în timpul cutremurelor, unde care mișcă mantaua Pământului și plăcile tectonice. Ei au reușit astfel să creeze o „hartă în relief” a acestui strat, care îi va ajuta pe cercetători să înțeleagă formarea planetei noastre.