Muştele, viermii şi greierii, priviţi drept surse de hrană pe agenda factorilor de decizie din UE

Muștele, greierii și viermii de mătase pot fi alternative sigure, hrănitoare și mai prietenoase cu mediul la carnea de la pui, de vită sau de porc, este concluzia unei cercetări efectuate pentru Comisia Europeană.

08 oct. 2015, 16:09
Muştele, viermii şi greierii, priviţi drept surse de hrană pe agenda factorilor de decizie din UE

Comisia, care este executivul Uniunii Europene, lucrează la revizuirea legislației cu privire la alimentele noi, după ce o propunere anterioară a căzut din cauza opoziției la clonarea animalelor. În acest sens, a solicitat Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară o cercetare cu privire la siguranța consumului de insecte, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Scenariu SUMBRU, prevăzut de un important lider european: Vine SFÂRŞITUL EUROPEI. Va fi RĂZBOI TOTAL

Într-un aviz științific publicat joi, EFSA a declarat că folosirea insectelor ca sursă de hrană și nutreț are, potențial, importante beneficii de mediu, economice și de securitate alimentară. Fermele de insecte pot duce la emisii mai mici de gaze cu efect de seră și amoniac decât cele de bovine sau porcine și la o eficiență mai mare în conversia furajelor în proteine, se arată în raport.

Cum și în ce măsura includerea de insecte în gastronomie poate afecta modelul de consum general al populației este neclar, dar există potențial pentru o rapidă schimbare a modelelor de consum viitoare, se spune în raportul EFSA. Reuters comentează că totuși este mai puțin probabil ca insectele să fie găsite în meniurile restaurantelor europene decât în hrana animalelor, controlată cu atenție pentru a preveni apariția unor proteine anormale, acuzate că provoacă boala vacii nebune. Operatorul belgian de supermarketuri Delhaize a introdus în 2014 un fel de mâncare bazat pe viermi de făină în magazinele sale din Belgia, dar nu a avut succes.

Citeşte şi Comisia Europeană propune Turciei un plan privind criza imigranţilor, inclusiv deportări din România

Am optat să nu avem nici un fel de insecte vizibile în produse pentru a reduce reticența inițială, dar chiar și atunci clienții nu erau pregătiți pentru asta„, a spus un purtător de cuvânt.

Între speciile de insecte despre care se crede că au cel mai mare potențial pentru hrana umană și animală din Uniunea Europeană se numără muștele, viermii de făină, greierii și viermii de mătase. În special sub formă de pastă sau în alte forme prelucrate, ele sunt considerate ca alternative la sursele principale de hrană precum carnea de pui, carnea de porc, carnea de vită și pește, precum și utile pentru hrana animalelor. În cazul în care insecte întregi sunt distribuite ca hrană, ar fi de așteptat ca ele să fie supuse unor prelucrări, cum ar fi refrigerarea și uscarea și să fie etichetate cu instrucțiuni de utilizare. În unele cazuri, părți ale insectelor, cum ar fi aripile și picioarele la greieri, ar trebui să fie eliminate „pentru a îmbunătăți experiența consumului și pentru a reduce riscurile de sufocare”, a recomandat EFSA, făcând o comparație cu decorticarea creveților.