Muzeul Naţional de Artă al României, iluminat în roz

Clădirea Muzeului National de Artă a României (MNAR) - Palatul Regal - a fost iluminată în roz, culoarea speranței, sâmbătă seară, cu ocazia celei de a XVI-a ediții a evenimentului organizat anual de Fundația Renașterea, care s-a desfășurat sub sloganul ''Arta de a fi sănătoasă''.

RomaniaTV.net
01 oct. 2016, 20:45
Muzeul Naţional de Artă al României, iluminat în roz

Lumina roz a fost declanșată de Andreea Esca, ambasador al Fundației Renașterea, și de actrița Oana Pellea, care a spus că admiră susținerea cu care Fundația Renașterea se ”încăpățânează” să facă bine femeilor care se luptă cu cancerul, subliniind că lucrul cel mai important este viața, iar darul cel mai important este sănătatea.

Prezentă la eveniment, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a felicitat Fundația Renașterea pentru perseverența de a milita și a acționa pentru a sprijini femeile bolnave de cancer, subliniind că sănătatea femeii este importantă nu doar pentru ea, ci și pentru familie, pentru societate.

Referindu-se la rezultatele proiectului ”Vieți împletite”, lansat la 1 octombrie 2015, ambasadorul Fundației a spus că rezultatele sunt foarte bune pentru că puterea exemplului a funcționat foarte bine.

”Oamenii au înțeles că pot face un gest simplu, dar care pentru alt om e foarte important. Mi se pare frumos că au făcut asta nu doar pentru că au vrut la un moment dat să se tundă, ci pentru că au vrut să doneze păr pentru realizarea perucilor de care beneficiază femeile bolnave de cancer, deci pentru a face un om fericit. Au fost și bărbați care au donat păr, mai mult rockeri, pentru că în viața fiecărui bărbat există o femeie, că e mamă, soră sau soție, deci mi se pare un gest frumos faptul că și bărbații s-au implicat în proiect”, a declarat pentru AGERPRES Andreea Esca.

După momentul festiv al iluminării în roz a Palatului Regal, seara a continuat cu prezentarea expoziției ”EGAL. Artă și feminism în România modernă”, care cuprinde sculpturi realizate de femei, între care sculptorițele Milița Petrașcu și Irina Codreanu, care au studiat la Paris, în atelierul marelui Brâncuși.

De asemenea, membrele boardului Fundației Renașterea — Mihaela Geoană, Cristiana Copos, Veronica Savanciuc, Amalia Năstase — au acordat distincții pentru patru dintre susținătorii Fundației Renașterea: Ambasadorul Italiei în România, Diego Brasioli, a primit titlul de Ambasador prin Excelență al Sănătății Femeii, hairstilistul Sorin Stratulat, ambasador Loreal în România, a primit titlul de Ambasador al Frumuseții, Compania Roche a fost desemnată Compania dedicată Sănătății Femeii, iar directorul MNAR, Călin Stegerean, a devenit oficial Prieten al Fundației Renșsterea în Campania ”Arta de a fi sănătoasă”.

Președinta Fundației Renașterea, Mihaela Geoană, a amintit că, în fiecare an la 1 octombrie, în peste 70 de țări se iluminează în roz clădiri reprezentative, pentru a le reaminti femeilor că, prin control medical anual, cancerul poate fi învins. Ea a trecut în revistă proiectele desfășurate pe parcursul anului de Fundație — Campania ”Vieți împletite”, evenimentul Race for the Cure — Happy Run, lansarea Coaliției pentru Sănătatea Femeii — proiect la care AGERPRES este susținător media — și Unitatea Mobilă care acordă consultații în țară, deplasându-se în zonele în care nu există unități medicale unde se pot efectua mamografii și teste Babeș Papanicolau.

”Campania noastră de donare de păr pentru peruci a avut mare succes, am strâns peste 3.500 de codițe, dintre care peste 1.300 au fost primite din străinătate, am avut donatoare care au trimis codițe din Austria, Danemarca, Olanda, Spania, Germania, de românce care se află în aceste țări. Există 31 de saloane partenere care spală, tund și usucă gratuit persoanele care se tund Brave Cut. Am realizat până acum 30 de peruci, dar cu părul strâns am putea face 400 peruci. Ceea ce ne ține pe loc este faptul că manopera pentru realizarea unei peruci este 600-800 lei. Acum avem un nou partener care donează banii pentru manoperă, compania Pantene. Mesajul meu pentru femei este că trebuie să ne păstrăm sănătatea, Fundația Renașterea este alături de femei, milităm pentru schimbarea felului în care autoritățile au grijă de sănătatea femeii”, a declarat pentru AGERPRES Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea.

Vicepreședintele Fundației Cristiana Copos a prezentat rezultatele din acest an ale Unității Mobile, spunând că în ultimele două luni aceasta a acordat consultații femeilor din zona Dobrogei.

”În urma faptului că am obținut o sponsorizare și în urma cursei de alergare Happy Run din luna iunie am mai strâns niște bani cu care vom putea opera timp de șase luni cu Unitatea Mobilă, așa că primele două luni am încercat să arondăm la Unitatea Mobilă zona Dobrogea, vorbind cu primarii să transporte pacientele în zona Eforie Sud, unde s-au efectuat 480 de mamografii și 820 de teste Babeș Papanicolau. Pacientele au fost nu doar localnice din zone defavorizate din Dobrogea, ci și turiste care nu făcuseră mamografii. Rezultatele s-au primit la sediul primăriei sau direct acasă. La 5 octombrie, Unitatea Mobilă va ajunge la Focașani, unde timp de o lună va acorda consultații pentru 800 de paciente”, a declarat pentru AGERPRES Cristiana Copos.

În cadrul evenimentului a fost organizată o licitație fără strigare a unor acuarele realizate de fostul ministru al Finanțelor Mihai Tănăescu, bijuterii oferite de Malvensky, Laura 8. Fondurile strânse vor acoperi costuri de prelucrare a perucilor pentru copii și paciente oncologice, în campania ”Vieți împletite”.

Printre invitații la eveniment s-au aflat personalități din lumea culturală, medicală, reprezentanți ai societății civile, oameni de afaceri, autorități publice locale și centrale.

În acest an, alte cinci orașe din țară s-au alăturat Capitalei, iar lumina roz a transmis mesajul luptei împotriva cancerului de sân în Brașov, Constanța, Pașcani, Petroșani și Râmnicu Vâlcea.