Muzica populară vietnameză, inclusă în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO

Muzica 'Tai Tu' din sudul Vietnamului a fost inclusă de UNESCO în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii, devenind cea de-a şasea formă de reprezentare a artei vietnameze care primeşte această distincţie, anunţă agenţia vietnameză de ştiri.

12 feb. 2014, 12:17
Muzica populară vietnameză, inclusă în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO

„Tai Tu”, având originile în secolul al 19-lea, este cântată mai ales în timpul festivalurilor, a ritualurilor de comemorare a morţilor şi a sărbătorilor organizate de fermieri, scrie Agerpres.

Aplicaţia a fost trimisă UNESCO în 2007, iar de atunci au fost organizate o serie de evenimente, în sudul Vietnamului, pentru a creşte şansele obţinerii acestui statut.

Deşi acest tip de muzică gravitează în jurul a 20 de cântece principale şi alte 72 clasice, instrumentiştii „don ca tai tu” şi cântăreţii se exprimă improvizând foarte mult.

Citeşte şi Colindatul de ceată bărbătească în România şi Republica Moldova, înscris în patrimoniul UNESCO

Cântăreţii amatori sunt acompaniaţi de obicei de instrumente cu corzi şi de percuţie, formarea orchestrelor bazându-se pe legăturile de rudenie sau prietenie.

Recunoaşterea UNESCO va contribui semnificativ la schimburile între comunităţi, între grupurile de muzicieni şi cercetători, şi va spori gradul de conştientizare a importanţei conservării patrimoniului naţional, precizează artişti locali.