Nadia Comăneci, în mâini, la 52 de ani. Secretul neştiut din spatele primul 10 din gimnastică

Nadia Comăneci a fost invitată să vorbească la un forum organizat pentru a promova tehnologia în sport. Ea a povestit secretul din spatele notei 10 care a rescris istoria gimnasticii, obţinută în anul 1976, la Olimpiada de la Montreal.

05 nov. 2014, 09:55
Nadia Comăneci, în mâini, la 52 de ani. Secretul neştiut din spatele primul 10 din gimnastică

Nadia Comăneci a fost invitată să ţină un discurs la începutul acestei săptămâni la IF Forum, eveniment organizat pentru promovarea unor noi tehnologii sportive. La sfârşitul alocuţiunii, „zeiţa de la Montreal” a surprins auditoriul printr-un „stând în mâini”, întreaga sală ridicându-se în picioare.

Citeşte şi Nadia Comăneci, jurat-şef într-o emisiune-concurs de gimanstică şi acrobaţie realizată de BBC

În timpul discursului, Nadia Comăneci a povestit şi secretul din spatele notei de 10 obţinute la Montreal. „Când am făcut exerciţiul de la Montreal, fiecare figură a fost executată cu tehnică pregătită zi de zi la antrenament. Am depus aceeaşi muncă precum şi ceilalţi, dar am stat mai mult la antrenament să adaug puţin din „atingerea Nadia”. Am crezut că exerciţiul meu a fost bun. De fapt, cred că putea fi chiar mai bun de atât. Apoi am auzit multă gălăgie în arenă. De obicei nu mă uit la scor, dar acum m-am uitat şi am văzut notă 1.00, ceea ce, după cum ştiţi, în gimnastică nu e o notă prea bună„, a povestit Nadia.

Citeşte şi Nadia Comăneci, la mare căutare la Hollywood. S-a antrenat împreună cu actriţa Katie Holmes FOTO

Totodată, ea a explicat şi cum a fost posibil ca tabela să arate nota 1, în loc de 10. „Înaintea Olimpiadei din 1976, inginerii care au construit tabela pentru Jocuri au chemat oficialii din gimnastică să le spună că vor folosi o nouă tehnologie pentru tabelă. Au vrut să folosească o tabelă mai subţire, cu două zone în stânga zecimilor pentru notă, în locul unui singur loc. Inginerilor li s-a spus: „Nimeni nu va reuşi niciun 10. Nu va faceţi griji, construiţi o tabelă care să arate notă maximă (până la acea vreme), adică 9.95 (…) Cred că ăsta este doar un singur exemplu în care atleţii au fost înaintea tehnologiei vremilor lor. Faptul că am fost prima gimnastă care a atins 10-le perfect continuă să îmi definească viaţă şi astăzi. Să fim sinceri. Când m-am apucat de gimnastică, la 6 ani, nu aveam de gând să scriu istorie. Tot ce am vrut să fac este să mă provoc destul să fiu mai bună în fiecare zi„, a mai spus Nadia Comăneci.

Secvenţa cu Nadia Comăneci stând în mâini, la momentul 52.50 al clipului: