NASA a lansat satelitul SMAP pentru monitorizarea umidităţii din sol

NASA a lansat sâmbătă, după două amânări din cauza condițiilor meteorologice și a unei defecțiuni tehnice, primul satelit pentru monitorizarea umidității din sol la nivelul întregii planete, satelit ce va permite formularea de prognoze cu o acuratețe mai bună în ceea ce privește atât perioadele de secetă cât și pericolul de inundații, conform AFP.

31 ian. 2015, 16:01
NASA a lansat satelitul SMAP pentru monitorizarea umidităţii din sol

Racheta Delta 2, aparținând companiei United Launch Alliance, care transportă satelitul SMAP (Soil Moisture Active Passive Mission), a fost lansată de la baza militară Vandenberg, în California, la ora 14:22 GMT.

Lansarea a fost prevăzută inițial pentru joi 29 ianuarie, dar a fost amânată, în primă instanță din cauza vântului puternic, fiind reprogramată pentru vineri. NASA a anunțat vineri că lansarea a mai fost amânată pentru o zi, de această dată motivul fiind legat de necesitatea unei reparații tehnice minore la racheta Delta 2.

SMAP este dotat cu un radiometru și un radar care vor efectua măsurători foarte precise ale conținutului de apă din sol. Cu datele obținute se va realiza o hartă de înaltă rezoluție, pe baza căreia se vor putea prognoza mai bine riscurile de inundații și secetă.

Sistemul SMAP va oferi măsurători ale umidității la suprafața solului și în sol, înconjurând globul o dată la 2 — 3 zile. Măsurătorile realizate de SMAP la suprafață vor fi completate de modele hidrologice și vor fi utilizate pentru a înțelege procesele care corelează circuitele apei, energiei și carbonului, pentru a estima fluxurile globale ale apei și energiei la suprafața Terrei, pentru a cuantifica fluxul real de carbon în zonele boreale, pentru a îmbunătăți prognozele meteorologice și pentru a crește acuratețea sistemelor de alertă în caz de inundații sau de secetă prelungită.

Satelitul SMAP va transmite date pentru o perioadă de cel puțin 3 ani, iar aceste date vor fi făcute publice în arhivele NASA.

Radarul satelitului SMAP folosește antena pentru a transmite microunde spre Pământ și recepționează semnalul deviat înapoi de acestea. Microundele pătrund câțiva centimetri în sol până sunt deviate, iar modificările înregistrate în proprietățile electrice ale acestora oferă indicații cu privire la umiditatea din sol și dacă solul este sau nu înghețat.

Analiza combinată a semnalelor radar și de radiometrie le va permite oamenilor de știință să obțină date de o acuratețe fără precedent în acest domeniu. SMAP este cea de-a cincea misiune științifică din seria NASA Earth lansată în ultimele 12 luni.