Năstase: Am primit oferte de la societăţi multinaţionale şi de la un guvern străin

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, după eliberarea sa din închisoare, că va petrece o perioadă cu familia înainte de a decide care sunt proiectele în care se va angrena în viitor. Năstase a spus că i s-au făcut oferte de a lucra pentru diverse companii multinaţionale, precum şi pentru un guvern străin, refuzând însă să dea vreun nume.

21 aug. 2014, 17:36
Năstase: Am primit oferte de la societăţi multinaţionale şi de la un guvern străin

Adrian Năstase a ieşit relaxat pe porţile închisorii, glumind cu jurnaliştii, discursul său fiind presărat cu ironii şi aluzii destul de criptice. „Rugămintea mea este să nu vă împingeţi, să nu vă loviţi şi să nu creaţi vreun breaking news. Mă bucur să vă salut şi vă mulţumesc că aţi venit într-un număr atât de mare să mă întâmpinaţi. Aşa cum vedeţi, am rămas acelaşi. Încercările din ultimii ani mai curând m-au întărit. Am nevoie de ceva timp să-mi lămuresc proiectele de viitor”, a spus Năstase.

El a invocat faptul că a primit diverse oferte de a lucra în străinătate, inclusiv de la un guvern. „Dacă nu mai este nevoie de mine în România, aşa cum au hotărât instanţele, va trebui să-mi aleg un alt drum”, a afirmat fostul preşedinte al PSD.

În ce priveşte viitorul său în politică, Năstase a precizat că Statutul PSD nu-i mai permite să activeze în acest partid, cel puţin o perioadă, din cauza condamnărilor penale primite. „Nemaifiind membru de partid, pot să mă exprim foarte liber, dar asta nu înseamnă că am să o şi fac”, a spus Adrian Năstase. Invitat totuşi să comenteze situaţia actuală a PSD, Năstase a spus: „Fiecare generaţie consideră că istoria începe odată cu ea. Sper că deciziile pe care le iau sunt întemeiate, sunt profesioniste”.

Mai în glumă, mai în serios, Năstase a invocat posibilitatea de a se apuca de consultanţă politică. „Aş putea fi consultant politic şi eventual să fac contracte cu unele dintre televiziunile voastre”, a spus ironic Năstase. Cât priveşte eventualele cariere politice ale fiilor săi, el s-a arătat foarte reticent. „Ei vor decide, dar din punctul meu de vedere ar fi bine să nu intre în zona militantă a politicii. Mihnea este în zona de comunicare şi marketing politic şi cred că ar trebui să continue. Din fericire, Andrei nu a acceptat ofertele de a intra în politică şi sper să reziste acestei tentaţii”, a spus Adrian Năstase.

Întrebat dacă va renunţa la barba pe care şi-a lăsat-o să crească în închisoare, Năstase a spus: „Nu o să renunţ la ea, îmi stă foarte bine aşa. Aş putea să obţin cu uşurinţă un rol într-un film”.

Fostul premier îşi va petrece următoarele zile la Cornu, unde îl aşteaptă deja soţia Dana.

Judecătorii Tribunalului Ilfov au decis joi ca fostul premier Adrian Năstase să fie eliberat. Sentinţa este definitivă. Fostul premier va ajunge acasă în cursul acestei seri. El a ieşit din Penitenciarul Jilava la ora 19.10 şi a fost aşteptat de fiii săi, Andrei şi Mihnea, care l-au îmbrăţişat chiar la ieşirea pe poarta închisorii, înainte ca Adrian Năstase să discute cu jurnaliştii.

Instanţa a menţinut practic decizia Judecătoriei sectorului 4 şi considerentele care au stat la bază, un rol important în eliberarea fostului prim-ministru avându-l şi faptul că acesta a avut un comportament ireproşabil în închisoare, fără nici o pedeapsă, dar cu nouă recompense.

Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a spus că în doar câteva ore Adrian Năstase va fi eliberat întrucât sentinţa prevede „eliberarea de îndată”. Sentinţa a fost, de altfel, trimisă imediat la penitenciar, unde au avut loc formalităţile administrative în acest sens.

Cazacu a spus că decizia instanţei era previzibilă. „Din punctul nostru de vedere, al avocaţilor, erau 100% şanse să fie eliberat. Analizând profesionist şi la obiect contestaţia Parchetului, aceasta nu a avut substanţă nici faptică, nici juridică. În sarcina noastră a rămas combaterea motivelor contestaţiei. S-a dat o decizie definitivă extrem de corectă”, a apreciat Cazacu.

Avocatul a precizat că pedepsele complementare primite de Năstase se menţin, inclusiv interdicţia de a fi ales într-o funcţie publică atât pe durata condamnării, cât şi pentru 5 ani după. Ion Cazacu a spus că urmează să fie evaluat dacă este oportună implicarea de orice fel a clientului său în campania electorală. „Trebuie analizat acest lucru. Nu este scrisă negru pe alb această interdicţie, dar este important să nu dăm motive de discuţie”, a mai spus Cazacu.

Judecătoria Sectorului 4 a decis, în 23 iulie, că Adrian Năstase, condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare, după contopirea pedepselor din dosarele „Zambaccian” şi „Trofeul calităţii”, poate fi eliberat condiţionat, în urma executării unei treimi din pedeapsă. Propunerea a fost înaintată Judecătoriei Sectorului 4 de comisia responsabilă din Penitenciarul Jilava, care a arătat că Adrian Năstase „a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nefiind sancţionat disciplinar”.

Instanţa a apreciat că există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea lui Adrian Năstase şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, şi-a format şi consolidat o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială.

Judecătorul a menţionat că scopul preventiv şi educativ al pedepsei a fost atins, iar funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei au fost îndeplinite, „astfel încât în viitor să se încadreze într-o viaţă normală, părăsind câmpul infracţional”.

Judecătorul a aplicat legea penală mai favorabilă, conform articolului 5 din noul Cod penal, analizând condiţiile impuse de lege pentru acordarea liberării condiţionate conform legislaţiei anterioare, iar nu conform noilor reglementări penale intrate în vigoare la 1 februarie 2014.